Aknen eri tyypit ja niiden yleisimmät aiheuttajat

Akne on hyvin yleinen, mutta kiusallinen vaiva. Se ei katso aikaa tai paikkaa. Se voi siis iskeä missä vaiheessa tahansa ja keneen tahansa. Sitä ei voi ehkäistä. Kaikki eivät kuitenkaan sitä saa, sillä suojaavia tekijöitä ovat perintötekijät. Mikäli lähisukulaisella esiintyy aknea, on hyvin todennäköistä sairastua itsekin siihen. Ihotyyppi periytyy. Finneihin taipuva ihotyyppi on herkästi rasvoittuva ja paksuhko. Talirauhaset erittävät talia niin paljon, että tali ei pääse talirauhasesta pois, jolloin rauhanen tukkeutuu ja syntyy tulehdustila. Perintötekijöitä ei aina voi syyttää. Joskus aknen syynä ovat hormonaaliset tekijät. Se voi olla myös näiden kahden tekijän summa. Joka tapauksessa tämä ihotauti ei aiheuta pelkästään fyysisiä oireita, vaan voi olla henkisellä tasolla erittäin kuormittava vaiva. Sen aiheuttama kosmeettinen haitta voi jättää ikuiset arvet, ellei sitä hoideta riittävän ajoissa ja oikealla tavalla. Ensisijaisen tärkeää on tunnistaa taudin vaikeusaste, sen tyyppi ja valita sen mukaan oikeanlainen hoitomenetelmä. Tätä kiusallista ihosairautta on monta eri tyyppiä. Tässä artikkelissa esitellään tyypillisimmät aknetyypit, niiden tunnusmerkit ja hoito-ohjeet.

Komedoakne ja aknen hoito

Komedoakne

Tässä taudin muodossa iholla esiintyy runsaasti komedoja, jotka ovat eräänlaisia sarveistulppia. Ne tukkivat talirauhasia. Komedo on koostumukseltaan sarveissoluja ja talia. Se voi kasvaa tummaksi mustapääksi, joka tunnetaan myös nimellä ihomato. Nämä komedot eivät ole harmittomia, sillä ne sisältävät paljon tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Näiden bakteerien ottaessa ylivallan kehittyy komedoista märkäpäitä. Tässä ihotaudissa on tyypillistä sekä avoimet että sulkeutuneet komedot, eri kokoiset näppylät ja kyhmymäiset märkäpäät. Komedoakne on vielä lievämuotoinen aknen tyyppi, joten sen ensiavuksi voi kokeilla alustavasti kotihoidon konsteja.

Komedoaknessa iho on tyypiltään rasvoittuva. Se voi aiheuttaa kutinaa ja myös kirvelyä. Tyypillisimmät esiintymispaikat ovat kasvot. Varsinkin otsalla voi olla runsaasti näppyjä. Iholla olevia näppylöitä ei saa missään nimessä puristella, vaikka mieli tekisi. Puristelu voi edesauttaa ihon arpeutumista, mitä pyritään välttämään. Hyvällä kotihoidolla on iso merkitys paranemisprosessin kannalta. Hyvin huolellisesti suoritetut peruspesut ovat tärkeitä. Ennen nukkumaan menoa kaikki meikit poistetaan ihotyypille sopivilla puhdistustuotteilla. Rasvoittuvaa ihotyyppiä voi huoletta pestä sen jälkeen myös saippuaa käyttäen. Kun kyseessä on akneen taipuva iho, niin ei pesuaiheen pH-arvolla ole väliä. Apteekista on mahdollista saada ilman reseptiä saatavia bentsoyyliperoksidivoiteita ja -geelejä, jota rauhoittavat ihon tilannetta. Ne voivat myös hillitä uusien näppylöiden muodostumista. Tämä ihotautityyppi on tyypillinen ennakko-oire ennen varsinaista nuoruusiän aknea, mutta toisaalta myös komedoakne aikuisella ei ole täysin tavatonta. Se ei katso ikää.

Aikuisiän hormonaalinen akne

Akne voi iskeä keneen tahansa. Sitä voi aivan yhtä hyvin esiintyä myös aikuisillakin, vaikka tauti tunnetaankin yleisemmin nuorten keskuudessa. Sille ei ole vielä pystytty selvittämään täysin varmaa syytä, mutta ainakin aikuisilla se voi olla ympäristötekijöiden, hormonitoiminnan ja geenien yhteisvaikutuksesta johtuvaa. Vaihdevuosi-ikäisille naisille akne voi puhjeta hormonaalisten muutosten vuoksi. Nuoremmilla naisilla aknen aiheuttajana voi olla ehkäisyvalmisteet. Vääränlainen ehkäisyvalmiste voi aiheuttaa pahankin aknen, mutta toisaalta ne voivat myös ehkäistä sitä. Myös hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta voi seurata tämä kiusallinen ihotauti, hormonaalinen akne.

Marketeissa, kemikalioissa ja apteekeissa on runsas valikoima kaikkea kivoja ihonhoitotuotteita. Tästä valtavasta ihonhoitovalikoimasta pitää löytyä juuri omalle ihotyypille sopivimmat tuotteet, sillä väärin tehdyt ihonhoitotuotevalinnat voivat kuormittaa ihoa kohtuuttomasti. Väärillä tuotteilla iho saa suuren kemikaalikuormituksen, mikä voi ärsyttää ihoa. Se voi myös aiheuttaa aknea. Esimerkiksi rasvoittuvalle ihotyypille ei kannata käyttää liian hoitavaa ja rasvaista tuotetta. Aikuisiällä aknen puhkeaminen ei katso ihotyyppiä, sillä aikuisiällä aknen voi saada myös kuivaihoinenkin henkilö. Aikuisena ei ole suositeltavaa käyttää nuorelle iholle tarkoitettuja rasvaisen ihon hoitotuotteita, sillä ne aiheuttavat iholle liian isoa kuormitusta ärsyttäen ihoa. Akneriskin lisäksi nämä ihoa ärsyttävät tuotteet voivat aiheuttaa myös couperosan. Kosmetiikkatuotteita hankkiessa on erittäin suositeltavaa kääntyä kosmetiikkaneuvojien ja kosmetologien puoleen, sillä he ovat asiantuntijoita.

Myös miehet voivat kärsiä aikuisiän aknesta, mutta sitä potevien miesten lukumäärä on toistaiseksi epäselvää. Se johtuu siitä, koska miehet käyvät lääkärissä naisia harvemmin.

Myös erilaiset lääkeaineet voivat laukaista aknen. Esimerkiksi tietyt mielialaan vaikuttavat lääkkeet ja kortisonivalmisteet voivat rasittaa ihoa.

Hormonaalinen akne ja sen hoito

Aikuisiällä hyvin yleistä on potea stressiä eri syistä. Stressi on ihon yksi pahimmista vihollisista, joten sitä tulisi yrittää jotenkin välttää. Itselleen mielekkäiden asioiden tekeminen, meditaatio tai lukeminen rauhoittavat mieltä ja siten vaikuttaen myös ihon hyvinvointiin. Kannattaa siis rauhoittua keskellä kiireistä arkea ja elää itsensä näköistä elämää. Kun mieli voi hyvin, niin ihokin säteilee terveyttä ja elinvoimaa.

Pelkällä meditoinnilla ei aknea paranneta, mutta sitä voidaan sillä tavoin ennalta ehkäistä. Hormonitoiminnalla on yllättävän suuri vaikutus ihon hyvinvointiin, niin sen takia on tärkeää yrittää rauhoittua, jolloin stressihormonieritys ei olisi liian kuormittavaa elimistölle. Hormonaalisen aknen hoito voi olla myös hoitokokeilu sopivalla hormonaalisella ehkäisyvalmisteella.

Käsissä on valtava määrä bakteereja, joten kasvoja ei kannata kosketella jatkuvasti käsillä. Käsiin nojautumista pöydällä esimerkiksi pöydällä istuessa ei ole suositeltavaa. Vääränlaiset ihonhoitotuotteet, jotka eivät sovi omalle ihotyypille, kuuluvat myös vältettävien listalle. Hyvällä kotihoidolla voidaan saada ihon ongelmat kuriin, mutta täytyy muistaa, että aknen hoito on pitkäkestoinen projekti. Se ei parane hetkessä. Tulokset voivat alkaa näkymään vasta kuukausien päästä hoidon aloituksesta.

On syytä hakeutua ihotautilääkärin puoleen, kun akne vaikuttaa sellaiselta, että se ei parane. Tärkeää on hakeutua hoitoon riittävän ajoissa, sillä joskus voi olla liian myöhäistä. Märkäpäät ja näppylät voivat aiheuttaa ikävän näköistä arpeutumista. Ihotautilääkäri voi määrätä taudin vaikeustasosta riippuen kuukausia kestävän isotretinoiinikuurin, joka parantaa ihon taudin jäljistä. Antibioottihoito on kaikista järein ase. Riittävän ajoissa aloitettu lääkitys voi pelastaa ihon arpimuutoksilta.

Hormonaalinen akne ja ruokavalio

Hormonaalinen akne ja ruokavalio

Vielä ei olla selvitetty, mikä on ruokavalion osuus aknen kehittymisessä. Kuitenkin on näyttöä, että tietyt ravintoaineet voivat yksilökohtaisesti ärsyttää ihoa aiheuttaen muutoksia ihossa. Toinen saa finnejä suklaasta, joku toinen taas vehnäleivästä. Nopeat hiilihydraatit ja sokerit eivät tee iholle hyvää, se on ainakin selvää. Sokeri on ravintoaineista kaikista pahin vihollinen iholle, koska se tuhoaa ihon kollageenisäikeitä. Se myös kiihdyttää elimistön tulehdusprosesseja, joten on laiuontevaa ajatella, että yksi aiheuttaja voisi olla sokerin liiallinen käyttö. Myös sokerin käytöstä aiheutuma suuri insuliinituotanto antaa vauhtia talirauhasten erittymiselle. Jos haluaa pitää ihon kimmoisana, kauniina ja ennen kaikkea terveenä, on silloin järkevää suosia ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Runsaasti kalaa, kuituja ja antioksidantteja; niistä iho saa riittävästi hyviä rakennusaineita solutoimintaan. Kasviksista tomaatti on ihon hyvä ystävä, sillä sen sisältämä lykopeeni ylläpitää ihon kimmoisuutta. Marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti antioksidantteja, mitkä hidastavat elimistön hapetusstressiä. Toisin sanoen syömällä antioksidanttipitoista ravintoa saa ihon näyttämään kauniilta. Erityisesti, jos iho on akneen taipuva, on suositeltavaa huolehtia riittävästi nesteytyksestä. Vettä tulee siis juoda runsaasti pitkin päivää. Suositus on noin kaksi litraa. Tupakointia on syytä välttää, sillä tupakoinnin yhteydessä elimistöön imeytyy tulehdusta aiheuttavia myrkkyjä, jotka vanhentavat ihoa ennen aikaisesti.