Aknen hoito luonnollisesti

Elimistöä ei kannata turhaan kuormittaa turhilla ja ylimääräisillä kemikaaleilla, sillä päivittäinen kemikaalikuorma on muutenkin melko suuri. Liiallinen antibioottien käyttäminen ei ole kovin järkevää pidemmällä aikavälillä, sillä se vaikuttaa dramaattisesti suoliston bakteeritasapainoon. Se taas tuo mukanaan omat ongelmansa. Toki joskus ihon tilanne voi olla sen verran paha, että antibiootteihin on pakko turvautua. Kannattaa ennen antibioottihoidon aloittamista harkita luonnonmukaisempia hoitokeinoja. Aknea voi siis hoitaa myös luonnonmukaisin menetelmin.

Kookosöljy ja akne = täydellinen pari

kookosöljy ja aknen hoito

Kookosöljy on todellinen ihmeaine eikä suotta; se sisältää ainesosia, jotka hillitsevät tulehdusta. Lisäksi kookosöljy sisältää runsaasti erilaisia antioksidantteja, kuten esimerkiksi E-vitamiinia. Antioksidantit, kuten E-vitamiini vahvistavat ihoa ja hillitsevät talin eritystä, jolloin ihosta tulee heleä. Kookosöljy tuhoaa myös finnit antibakteerisen vaikutuksensa ansiosta. Se on yksi suosituimmista luonnollisista hoitotuotteista ihonhoidossa, sillä hoitavien ominaisuuksien lisäksi myös kosteuttaa ihoa tehden siitä kimmoisan tuntuisen.

kookosrasva kasvoille

Kun tavoitteena on kaunis ja virheetön iho, tulee kookosrasvaa käyttää sekä ulkoisesti että sisäisesti osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Kookosöljyä levitetään ihon ongelmakohtiin kahdesti päivässä hierovin liikkein eli aamuin illoin huolellisesti puhdistetulle iholle, jolloin ravintoaineet imeytyvät ihon kudoksiin. Suositeltava kookosrasvan tai kookosöljyn sisäisesti nautittava annos on noin 2-5 ruokalusikallista päivän aikana. Jos kookosöljyä ei tykkää käyttää sellaisinaan, niin voi sitä käyttää lisukkeena eri resepteissä tai lisätä vaikkapa smoothien sekaan.

Aknen hoito ruokavaliolla

Akne ja ruokavalio kulkevat käsi kädessä, sillä olet todellakin mitä syöt. Vaikka tutkimuksissa ei ole toistaiseksi saatu kiinni ruokavalion yhteyttä iho-ongelmien puhkeamiselle, niin silti on olemassa kuitenkin näyttöä, että korkean glykeemisen indeksin sisältävät ravintoaineet altistavat ihon ongelmille. Nopea verensokerin nousu ei tee hyvää ihon kollageenisäikeille. Tutkimustulokset puhuvat karua kieltään: sokeri ei vaan altista finneille, vaan myös rypyille. Nopeita hiilihydraatteja ja runsaasti sokeria sisältäviä ruoka-aineita on viisasta välttää, jos haluaa kauniin ja hyvinvoivan ihon. Nuorekkaan ja kauniin ihon salaisuus on todennäköisesti geenit, mutta ympäristötekijöilläkin on osana asiaan.

Maitotuotteet ja akne

Maitotuotteilla on vaikutusta ihon terveyteen. Lehmänmaito sisältää erilaisia lääkeaineita ja hormoneja, jotka voivat ärsyttää ihoa aiheuttaen finnejä. Olemme kuitenkin kaikki yksilöitä, joten kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille. Toiset ärsyyntyvät maidosta ja toiset herkemmin viljatuotteista. Jos kuitenkin epäilee maitotuotteiden aiheuttavan iho-ongelmia, niin kannattaa kokeilla jättää maitotuotteet pois ja seurata tilannetta. Mikäli ihon tilanne helpottuu maitotuotteiden jättämisen myötä, niin kannattaa silloin nauttia kalsiumia ravintolisän muodossa, niin ei tule kalsiumin puutetta.

A-vitamiini ja akne

A-vitamiinia ei ole suotta kehuttu nuoruuden ja kauneuden lähteeksi. A-vitamiinin kemiallinen koostumus toimii siten, että se korjaa ihon vaurioita ja lievittää ihottumia. Sitä on yleisesti käytetty finnitaudin hoidossa hyvin tuloksin. A-vitamiinin muoto retinoli sopii ainoastaan yökäyttöön yövoiteen muodossa, sillä retinoli tekee ihon herkäksi haitallisille uv-säteille. Myös erittäin voimakas isotretioniini eli tuttavallisemmin Roaccutan-lääke on A-vitamiinijohdannainen antibiootti, jonka aikana täytyy suojautua uv-säteilyltä. Nykyään on onneksi saatavilla sellaista A-vitamiinivoidetta finneihin jota voi käyttää myös päiväsaikaan päivävoiteen muodossa. Nämä voiteet ovat sen verran mietoja, että uv-säteilylle ei synny herkistymistä. Näitä miedompia voiteita suositellaan käytettäväksi herkkäihoisille ja nuorille henkilöille. Miedompia voiteita voi käyttää totutellakseen ihoa voimakkaampiin A-vitamiinijohdannaisiin voiteisiin. A-vitamiinista voi tulla sivuoireita, joihin on hyvä varautua jo ennen hoidon aloittamista. Juuri sen takia on hyvä aloittaa ihon totuttelu hoitoon käyttämällä näitä miedompia voiteita, sillä A-vitamiini on hyvin voimakas, vaikka onkin luonnollinen ihonhoitomenetelmä. Iho voi ärsyyntyä ja kuivua niin, että voi esiintyä hilseilyä. Toki olemme kaikki yksilöllisiä, joten jokaisen iho reagoi eri tavalla. Näitä sivuoireita ei kannata missään nimessä säikähtää ja jättää hoitoa kesken, koska silloin ei saavuteta haluttuja tuloksia.

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä kattava valikoima laadukkaita ihonhoitotuotteita. Hyviä A-vitamiinivoiteita löytyy www.apteekkituotteet.fi-verkkokaupasta. Esimerkki hyvästä A-vitamiinivoiteesta on Bella 30 + voide 75 mg. Tuote on tehokas ja se ei pelkästään hoida ihoa, vaan myös ravitsee. Voide sisältää hyaluronihappoa, joten se myös lisää ihon kimmoisuutta ja edistää ihon kosteustasapainoa. Tuote pitää sisällään erilaisia hoitavia öljyjä sekä A-vitamiinin lisäksi myös E- ja C-vitamiineja, jotka ovat antioksidantteja. Tuotteesta on sekä päivä- että yövoideversiot. Verkkokaupasta on saatavilla myös miedompia tuotteita, jotka sisältävät vain A-vitamiinia. Esimerkki tuote A-vitamiinivoide 50 mg, joka löytyy kaupasta tällä nimellä.

Aikuisiän akne ja sinkki

Monet käyttävät ihon hoidossa apuna sinkkiä. Sinkillä on ihoa puhdistava vaikutus ja se hillitsee aknen aiheuttamaa punoitusta ja korjaa ihon vaurioita aktivoimalla ihon solutoimintaa. Sinkki on eräänlainen antioksidantti, joka edistää myös immuunijärjestelmän toimintaa luonnollisesti. Sitä nautitaan pahimpina flunssasesonkeina ennaltaehkäisymielessä. Sinkki edistää paranemisprosessia niin ihon ongelmien kuin flunssan hoidossa. Sinkkiä saa luontaisesti ravinnosta. Parhaimpia sinkin lähteitä ovat liha- ja maitotuotteet, äyriäiset, täysjyväviljat, siemenet ja erilaiset pähkinät sekä myös monet vihreät vihannekset. Sinkkiä voi myös ottaa tablettimuotoisena. Kuitenkin aknen hoidossa tehokkain sinkki on pastan tai voiteen muodossa. Sinkkipastaa ja -voidetta on saatavilla luontaistuotekaupoista ja myös apteekeista.

Musta saippua aknen hoidossa

Musta saippu

Oletko jo kuullut mustasta saippuasta? Jos et, niin nyt viimeistään on hyvä tietää. Musta saippua on afrikkalainen innovaatio. Se on antibakteerinen ja hellävarainen saippua, joka ei ärsytä ihoa. Se sopii ihan kaikille ihotyypeille vauvasta vaariin ja atoopikon ihotyypistä rasvoittuvaan ihoon. Musta saippua on koostumukseltaan kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaopavun kuoren tuhkasta saatuja uutteita. Saippua ei ole nimensä mukaan musta, vaan pikemminkin ruskea.

Tämä voidaan siis mieltää luonnonkosmetiikaksi, sillä se ei sisällä mitään säilöntäaineita tai muita ylimääräisiä kemikaaleja. Se ei siis tuki ihohuokosia eikä myöskään kuivata ihoa. Rasvoittuvan ja tulehtuvan ihon hoidossa voi rohkeasti käyttää ihon pesussa saippuaa katsomatta pH-arvoon, mutta musta saippua on ihon pesuun tarkoitetuista saippuoista parhain juurikin sen koostumuksen ja antibakteerisen vaikutuksen ansiosta. Jos kosmetiikkavarastostasi puuttuu tämä ihmetuote, niin tänään viimeistään on hyvä hetki ostaa tuote lähimmästä luonnonkosmetiikkaa myyvästä kaupasta. Saippuaa on saatavilla niin neste- kuin palasaippuamuodoissa. Kasvojen ihon pesussa on suositeltavampaa käyttää nestemäistä saippuaa, koska se on hygieenisempää.

Omega 3 aknen hoidossa

Omega 3 on kokonaisvaltaisesti terveyttä edistävä ja ylläpitävä ravintoaine. Sitä kannattaa nauttia ravintolisän muodossa, jos sitä ei saa ravinnosta riittävästi. Omega 3 on tärkeä aine nimenomaan aivoille ja hermostolle, mutta niin myös silmille ja iholle. Se vaikuttaa myös positiivisesti mielialaan, sydänterveyteen ja immuniteettiin. Se on monityydyttymätön rasvahappo, jota ihmisen elimistö ei kykene itse valmistamaan. Siksi sitä täytyy saada ravinnon kautta. Hyviä Omega 3:n lähteitä ovat kalaöljyt ja rasvaiset kalat. Sitä saa myös saksanpähkinöistä ja pellavaöljystä. Sisäisesti nautittua rasvaa aknen hoitoon? Kyllä kannattaa. Omega 3:lla on elimistön matala-asteista tulehdustilaa hillitseviä vaikutuksia, joten se myös hillitsee aknea.

D-vitamiini ja akne

Omega 3 -rasvahappojen lisäksi myös tämä kiistelty D-vitamiini on myös elimistölle erittäin arvokas ravintoaine. Tämä vitamiini myös hillitsee tutkimusten mukaan elimistön tulehdustilaa. D-vitamiini myös tehostaa myös elimistön puolustusjärjestelmää, joten se saattaa ehkäistä flunssaan sairastumista kuten sinkki. D-vitamiinia täytyy syödä erityisesti pimeään vuodenaikaan ravintolisän muodossa, sillä normaalisti sitä saadaan auringonvalosta. D-vitamiinia saa myös ravinnosta. Se myös edistää kalsiumin imeytymistä, joten siksi sitä on lisätty maitotuotteisiin.