Aknen hoito

On täysin sattuman varaista, kuka sairastuu akneen.

Se on kiusallinen ja hyvin yleinen ihosairaus, jota voi sairastaa kaiken ikäiset. Paha akne on yleisintä nuorten keskuudessa. Tämän kiusallisen ja kosmeettista haittaa aiheuttavan ihotaudin esiintyminen vaihtelee sukupuolittain, sillä tytöillä sitä esiintyy useimmiten teini-iän keskivaiheilla, kun taas pojat potevat tätä kiusallista ihotautia hieman myöhemmin kuin tytöt. Poikien riesana se voi olla pahimmillaan vajaa parikymppisenä. Geneettisillä tekijöillä on suuri merkitys tämän kosmeettista haittaa aiheuttavan ihotaudin puhkeamiselle, sillä ihotyyppi periytyy. Rasvoittuva ihotyyppi on riskitekijä. Suurin osa tapauksista ilmenee papulopustulaarisessa muodossa. Tämä muoto oireilee märkänäppylöinä ja komedoina. Tästä on myös lievempi versio, joka on komedoakne. Vaikein tyyppi on kystinen akne. Se, miten tämä kiusallinen vaiva ilmenee, on yksilöllistä. Tyypillisimmin oireet ilmenevät kasvojen alueella, lähinnä poskilla, otsalla ja leuassa. Ihottumaa voi esiintyä myös selässä.

Paha akne ennen ja jälkeen kuva

Osa nuoruusiällä sairastaneet oireilevat vielä aikuisiällä. Tällöin kyse on aikuisiän aknesta. Täysin varmaa syytä aikuisiän versiolle ei ole vielä keksitty, mutta se on ainakin selvää, että yksi riskitekijöistä on stressi. Aikuisiän aknen hoito hoituu täysin samalla periaatteella kuin nuoruusiän vastine.

Komedoakne

Komedoaknen kehittyminen saa alkunsa tukkeutuneesta talirauhasesta Tukkeutunut talirauhanen kasvoissa tietää mustapäiden kehittymistä. Mustapäitä kutsutaan myös komedoiksi. Komedot altistavat finnitaudille, sillä ne sisältävät paljon bakteereja, erityisesti finnejä aiheuttavia bakteereja. Kun nämä bakteerit ottavat ylivallan ja lisääntyvät runsaasti, aiheuttavat ne märkäpäitä. Näin tämä ihotauti saa alkunsa. Oireet ilmenevät siten, että iholla on runsaasti märkäpäitä ja komedoja. Iho voi kirvellä ja myös kutista hieman. Komedoakne on yksi taudin muodoista ja lievimmistä päästä. Se voi olla alkuoire varsinaiselle voimakkaammin oireilevalle tautimuodolle. Oireita voi kokeilla hoitaa alustavasti itsehoidon menetelmin. Jos käyttää meikkivoiteita, niin ensin ne puhdistetaan kasvoilta pois tavallisella meikinpoistoaineella. Meikin poistamisen jälkeen iho on suositeltavaa pestä ihan saippualla. Kun tästä ihotaudista on kyse, niin pesuaineen pH-arvolla ei ole väliä.

Ihottuma päänahassa

Hiuspohjassa voi esiintyä ns. päänahan akne eli tarkemmin määriteltynä seborrooinen ihottuma. Se on hyvin yleinen, sillä isolla osalla suomalaisista on rasvoittuva ihotyyppi. Seborrooisen ihottuman syy on monen tekijän summa. Ihon runsas talin erittyminen edistää hiivasienen kasvua iholla. Nämä hiivasienet hajottavat talia rasvahapoiksi ja siitä seuraa ihon hilseily ja punoitus. Myös kutinaa ja ärsytysoireita voi esiintyä.

Päänahan tali-ihottuman hoito vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä hoidot joudutaan uusimaan säännöllisesti. Mikäli oireisto on vaikeamuotoinen, niin silloin on suositeltavaa suorittaa päivittäin huolelliset pesut. Hiuspohjan ihottumaa voidaan hoitaa huolellisten peruspesujen lisäksi perusvoiteilla, jotka sisältävät salisyylihappoa. Se auttaa ihon hilseilyyn. Pahenemisvaiheissa kannattaa lisätä hoitoon myös kortikosteroidiliuoksia, jotka hillitsevät kutinaa ja ärsytystä. Tämä voi olla vaikeahoitoinen ja siksi pitkäkestoinen vaiva. Kesäisin iho-ongelmat voivat kuitenkin rauhoittua lisääntyneen UV-säteilyn myötä. Tätä ihotautia ei valitettavasti voi ehkäistä, sillä se voi puhjeta kenelle tahansa ja missä iässä vaan. Hyvin usein päänahan seborreaa potevat henkilöt, joilla esiintyy finnejä muualla kehossa.

Eri tapoja hoitaa aknea ja päästä finneistä eroon

Lääkkeet, ravinto ja kotihoito. Siinä on finnitaudin laadukkaan hoidon pyhä kolminaisuus, jotka luovat hyvän pohjan terveelle iholle. Aknesta eroon on siis mahdollista päästä.

Vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan. Lievä akne on vielä helposti hoidettavissa. Sitä voi yrittää hoitaa alustavasti itsehoidon keinoin ja välttämällä sellaisia ruoka-aineita, jotka altistavat finneille. Finnien ennalta ehkäisyn A ja O on huolellisesti puhdistettu iho. Meikit pitää ehdottomasti pestä ennen nukkumaan menoa. Myös urheillessa ihon olisi hyvä olla meikistä puhdas, sillä meikkivoiteet tukkivat ihohuokosia ja voivat siten altistaa finneille. Joskus määrätään e-pillerit aknen hoitoon. Hormonitoiminnalla on kokonaisvaltainen vaikutus elimistöön, joten hormonit vaikuttavat myös ihoon. Joskus finnit pysyvät kurissa e-pillereillä, jolloin voimakkaampiin antibiootteihin ei tarvitse turvautua. Keltarauhashormonilla on tutkimusten mukaan vaikutusta finnitaudin kehittymiseen. Juuri siksi minipillerit voivat altistaa finnien kehittymiselle. Tämä on yksilöllistä, joten se ei välttämättä kaikille minipillerien käyttäjille kehity.

Kesällä oireet voi lievittyä auringon UV-valon vaikutuksesta, koska se hillitsee tulehdusta. Toisaalta auringon valo on komedogeenistä eli se aiheuttaa komedoja. Talven aikana auringon valon aiheuttamat komedot voivat muuttua märkäpäiksi. Tätä voi omalta osalta ehkäistä huolehtimalla hyvästä ihon hoidosta.

Sanonta ”olet mitä syöt” pitää todellakin paikkansa. Kaikki ravintoaine, mikä päätyy ruuansulatuskanavaan, vaikuttaa elimistöön. Hyvin rasvainen ruoka altistaa finneille. Suklaata kannattaa siis nautiskella kohtuuden rajoissa. Iho rakastaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Ihon kannalta parasta on noudattaa ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota ja suosia ruokavaliossa runsaasti kasviksia. Ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, sillä se pitää sisällään runsaasti kasviksia, marjoja ja vain vähän punaista lihaa. Runsas kalan syönti pitää ihon kimmoisana ja voi hillitä tulehdusta ehkäisten samalla ihosairauksia.

Doximycin, lymesykliini ja isotretinoiini

Akneihon hoito vaatii joskus järeämpiä aseita; lääkkeitä. Aknen hoitotuotteet, jotka oikeasti toimivat, löytyvät apteekin hyllyltä.

Keskivaikea akne ei välttämättä parane pelkillä kotihoidon keinoilla. Siihen suositellaan tetrasykliinejä. Doximycin on yleisesti käytetty tetrasykliineihin kuuluva antibiootti, jota määrätään bakteeritulehduksiin. Se puree hyvin tehokkaasti finnejä aiheuttaviin mikrobeihin. Tetralysal on myös tuttu lääkevalmiste tämän kiusallisen ihotaudin hoidossa. Tetralysalin vaikuttava lääkeaine on lymesykliini, joka tuhoaa myös tehokkaasti mikrobeja.

Vaikea-asteiseen taudinkuvaan määrätään usein isotretinoiinia, joka on A-vitamiinijohdannainen lääkeaine. Kyhmyiset ja ontelomaiset vaikea-asteiset finnitaudin tyypit altistavat ikuisille arville, joten tätä lääkettä on välttämätöntä käyttää, mikäli haluaa välttyä ihon arpeutumiselta. Isotretinoiini on niin tehokas lääkeaine, että lääkitys tapahtuu erikoislääkärin valvonnassa. Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä, sillä se ei parane hetkessä tuosta vaan. Antibioottihoidot ovat jopa kuukausia kestäviä ja tuloksia joutuu odottamaan hetken. On siis turhaa odottaa täydellistä ihoa viikko hoidon aloituksesta. Vaikutukset alkavat näkyä vähitellen, jolloin nähdään hoidon tehokkuus.

Aknesta eroon pääseminen on mahdollista

Taudin aiheuttamat märkäpäät ja ontelot voivat olla kivuliaita. Se voi aiheuttaa myös arpeutumista. Märkäpäitä ei saa missään tapauksessa puristella, koska se nopeuttaa ihon arpeutumisprosessia. Akne voi siis pahimmillaan aiheuttaa elämän mittaisia kosmeettisia haittoja, ellei sitä hoideta riittävän ajoissa ja oikealla hoidolla. Siksi on tärkeää tutustua taudinkuvaan ja hakeutua ihotautien ammattilaiselle, joka tarjoaa parhaan mahdollisen hoidon. Jos iho-ongelmat vaivaavat, on silloin syytä hakeutua ihon hoidon ammattilaisten hoitoon.

Iho-ongelmista voi päästä eroon

Kosmetologit ja ihotautilääkärit ovat ihon hoidon asiantuntijoita, jotka tarjoavat oikeanlaiset hoidot yksilöllisesti. Iholle tekee hyvää kosmetologien tekemät kasvohoidot, jotka ovat suositeltavaa tehdä sarjahoitoina. Silloin hoitoteho on mahdollisimman hyvä. Ihonhoitotuotteet valitaan aina asiantuntevasti ja ihotyypin mukaan. Valitsemalla väärät tuotteet iholle voidaan tehdä hallaa. Omin päin ei ole suositeltavaa tehdä kasvohoitoja tai ostaa mitään ihonhoitotuotteita, jos ei ole täysin varma niiden soveltuvuudesta juuri omalle ihotyypille.

Vaikka kosmetologi voi olla joskus paras ihon hoidon asiantuntuja, niin valitettavasti hän ei voi parantaa kaikkia ihon ongelmia, joten silloin ihotauteihin erikoistunut lääkäri on oikea henkilö auttamaan. Ihotautilääkäri määrää oikeat lääkkeet, jotka parantavat ihon sairauden. Antibiootit ovat kaikista tehokkain hoitokeino ja siihen ryhdytään vasta sitten, kun itsehoidon keinoilla hoidon teho ei ole riittävä.