Eri finnityypit ja syyt miksi niitä tulee

Finnit tunnetaan yleisesti nuorten riesana, koska silloin kehossa jyllää hormonimyrsky. Nuori ihotyyppi voi olla useimmiten myös herkästi rasvoittuva, mikä altistaa esimerkiksi aknelle. Nuorella henkilöllä talirauhasten toiminta on erittäin vilkasta, jolloin ihohuokoset voivat tukkeutua. Finni kehittyy kasvoille, kun talirauhasen suu tukkeutuu talista ja ihon solukosta. Vilkas talirauhasen toiminta siis edesauttaa näppyjen synnyssä. Syy siihen, miksi joillekin henkilöille tulee herkemmin finnejä, selittyy vilkkaalla talirauhastoiminnalla. Siitä voi vaan syyttää puhtaasti omia perintötekijöitä.

Finnit kasvoilla

Iän karttuessa monien helpotukseksi ihotyyppi normalisoituu, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että finneistä pääsee lopullisesti eroon aikuisena. Tälle kiusalliselle ihon kosmeettiselle ongelmalle ei ole mitään ikärajaa. Näppylöitä tulee niin nuorille kuin aikuisillekin missä elämäntilanteessa tahansa.

On vain ajan kysymys, milloin finni ilmestyy. Se voi ilmestyä keskelle kasvoja vaikkapa hetkeä ennen tärkeää tapaamista tai luennon pitämistä. Tätä tilannetta tuskin kukaan haluaa kokea. Ainoa keino, miten finnien syntymistä voi ehkäistä, on siis huolehtia huolellisesta ja oikeaoppisesta ihonhoidosta.

Finnit pakaroissa

Nämä infernaaliset kiusankappaleet eivät välttämättä tyydy asumaan pelkästään kasvojen alueella, vaan niitä voi ilmaantua kaikkialle kehoon. Myös pakaroiden alueelle.

Pakaroidenkin iholla on ihorauhasia, jotka voivat ärsyyntyä. Pakarat altistuvat päivittäin paineelle, kun istumme. Finni voi ilmestyä pakaraan tästä paineen aiheuttamasta ärsytyksestä. Pakaraan ilmestyneet finnit voivat olla myös hikirauhastulehduksen oire. Mikäli tällaista epäilee, on erittäin tärkeää hakeutua lääkärin puoleen. Hikirauhastulehduksen taustalla voi olla tulehdukselliset suolistosairaudet, joten oireiden aiheuttaja pitää ensisijaisesti hoitaa. Tupakointi ja ylipaino ovat tämän vaivan riskitekijöitä.

Mikäli pakaroissa esiintyy finnejä, on tällöin suositeltavin ensihoito ilmakylvyt. Iho saa silloin hengittää. Silloin punoitus- ja ärsytystila rauhoittuu. Erittäin tärkeää on myös huolehtia riittävästä hygieniasta. Näin vältetään finnien leviäminen laajemmalle alueelle. Pakaran seudun iho-ongelmat voivat saada alkunsa myös liian tiukoista housuista. Kannattaa siis välttää liian hankaavien housujen käyttöä. Alusvaatteet on syytä vaihtaa päivittäin.

Finnit selässä aikuisella ja finnien hoito

Finnit selässä häiritsevät ihan yhtä paljon kuin kasvojen alueen näppylät. Varsinkin, jos tykkää käyttää selästä avoimia paitoja. Ne voivat olla myös todella kipeitä, mikä tekee olon epämukavaksi. Aikuisiällä ilmaantuva akneongelma johtuu useimmiten hormoneista, mutta myös erilaiset kosmeettiset valmisteet voivat ärsyttää ihoa niin, että ihoon ilmestyy finnejä. Selänkin iholla on runsaasti ihohuokosia. Ne voivat tukkeutua huonon hygienian takia tai sitten väärien kosmetiikkatuotteiden takia. Mikäli huomaa selkään ilmaantuneen näppylöitä, niin silloin voi käydä läpi omat käytössä olevat kosmetiikkatuotteet shampoista vartalonpesuaineisiin. Kosmetiikkatuotteissa käytetään paljon erilaisia hajusteaineita, silikoneja ja sulfaatteja. Ne voivat helposti tukkia huokosia. Hormonien toiminta ja se yhdistettynä hikoiluun voi aiheuttaa selkään kipeitä finnejä. Jos tekee fyysisesti raskasta työtä ja iho ei pääse hengittämään, voi selkään ilmestyä finnejä. Myös hankaavat rintaliivien olkaimet voivat ärsyttää ihon pintaa, joka altistaa ihon ärsytykselle. Selän finneille voi kokeilla myös ilmakylpyjä, mutta voi myös kokeilla apteekista saatavia paikallisvoiteita.

Aikuisiän finniongelmat taustalla voi olla kuitenkin monta tekijää, joten ongelmaa ei voi niin yksinkertaisesti ratkaista. Onneksi on keinoja, joita voi kokeilla. Jos käytössä on hormonaalinen ehkäisy, niin se saattaa olla epäsopiva. Kannattaa kokeilla toista ehkäisyvalmistetta, joka voi parantaa ihon tasapainoa. Toisaalta myös hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen saattaa aiheuttaa aknen kaltaista ihottumaa kaikkialle kehoon. Myös stressi tekee hallaa iholle. Aikuisen elämä on harvoin täysin stressivapaata, joten kannattaa yrittää kokeilla erilaisia rentoutumiskeinoja. Runsas nesteytys on tärkeää. Vettä tulee nauttia päivän mittaan noin kahden litran verran. Iho pysyy silloin puhtaana sisäisesti, mikä näkyy myös ihon ulkonäössä. Finnin punoitus pois kätevästi tapahtuu siis ilmakylvyillä, oikeilla ihonhoitotuotteilla ja välttämällä liiallista ihon hankausta.

Musta- ja valkopäät

Ihomatoinakin tunnetut mustapäät ovat kasvojen iholla yleisesti nähtävillä olevia komedoja, jotka ovat ikäviä ihomuutoksia. Mustapäät syntyvät, kun tukkeutuneen ihohuokosen tali ja kuollut ihosolukko pääsevät reagoimaan ilman kanssa. Solukosta ja talista muodostunut yhdistelmä muuttuu silloin tummaksi, mistä nimitys mustapää tulee.

Mustapään lisäksi löytyy toinenkin komedotyyppi, joka on valkopää. Valkopäät eivät välttämättä näy niin helposti kuin mustapäät, sillä ne ovat ihokerroksen peittämät. Se on siis ei-tulehduksellinen, rauhallinen ihomuutos. Nämä ovat hieman haastavampia hoitaa pois kuin mustan väriset versiot. Kaikista tärkein huomautus ihon näppylöitä ja muita ikäviä ihomuutoksia koskien on, että missään nimessä ihomuutoksia ei saa puristella tai sörkkiä. Se aiheuttaa mekaanista hankausta, mikä vain ärsyttää ihon tilannetta ja pahimmillaan väärä hoitotoimenpide voi jopa aiheuttaa ihon arpeutumista. Komedot voivat muuttua vain pahemmaksi, vaikka tarkoitus olisi vain poistaa ne. Onneksi komedoille on omat hoitokeinot, joita noudattamalla tilannetta voidaan helpottaa. Apteekista ja kemikalioista löytyy järeät aseet musta- ja valkopäitä vastaan. Apteekin ja kauneushoitoloiden tuotteilla on mahdollista saada myös mustapäitä haastavammat tapaukset, valkopäät pois.

Mustapään poistaja, jolla saadaan mustapäät pois naamasta

Kosmetologit käyttävät kasvohoitoja tehdessään komedorautaa, jolla sää kätevästi mustapäät pois nenästä. Komedorauta on erittäin järeä keino hoitaa ihoa, joten sen käyttöä suositellaan ammattilaisille. Mikäli et ole suorittanut kauneudenhoitoalan koulutusta, kannattaa suosiolla käydä ihon hoidon ammattilaisen käsittelyssä. Väärin käytettynä komedoraudalla voi saada aikaan paljon vahinkoa, jolloin iho ärsyyntyy liikaa. Netistä kuitenkin eri kauneudenhoitotuotteiden verkkokaupoista on mahdollista tilata itselleen kotikäyttöön komedorauta. Jos itse päättää sellaisen hankkia, niin sitä on käytettävä varoen. Ennen komedoraudan käyttöä ihoa pitää lämmitellä, jolloin verenkierto- ja aineenvaihdunta vilkastuu. Ihoa kannattaa myös pitää lämpimässä höyryssä, mikä avaa ihohuokosia. Silloin mustapäät on helpompi poistaa hellävaroen. Tällä jämerällä mustapäiden poistajalla ei saa painaa liian kovaa eikä missään nimessä vetää. Hento painaminen jo auttaa nostattamaan ihomadot pois. Jos ihomadot eivät nouse hennolla painelulla, ei niitä voi komedoraudalla silloin poistaa. Siinä tapauksessa on hyvä kääntyä ihon hoidon ammattilaisten pariin, jolloin voidaan järjestää ihoystävällinen hoito ja saada aikaan parhaat tulokset ihoa rasittamatta. Oikein tehtynä komedoraudalla saadaan mustapäät pois naamasta hyvin tehokkaasti.

Finnit pois nopeasti ja samoin myös komedot

Nämä ihon ulkonäköön ikävästi vaikuttavat ihomuutokset on mahdollista poistaa häiritsemästä jokapäiväistä elämää. Tarkka ja huolellisesti toteutettu hygienia on kaikista tärkeintä. Se luo pohjan kauniille ja hyvinvoivalle iholle. Kaunista ja ulkonäöllisesti virheetöntä ihoa on hoidettu ihotyypille oikein valituilla kosmetiikkatuotteilla. On olemassa hoitovoiteita, jotka syväpuhdistavat ihoa. Tällaiset erikoisvoiteet saavat finnit punoituksen pois vaalentamalla ihoa. Ihon rasvoittumisesta johtuva häiritsevä kiiltokin saadaan kuriin näillä kosmetologeilta saatavilla erikoistuotteilla. Tapoja, miten päästä eroon finneistä on monta. Ei ole yhtä oikeaa keinoa, vaan tilanne arvioidaan yksilöllisesti, koska kaikilla on erilainen ihotyyppi.

Eri ihotyypit

Mikäli finnit eivät parane itsehoidon menetelmin ja paikallistuotteiden käytöstä huolimatta, on silloin suositeltavaa varata aika ihotautilääkärille. Ammattilainen arvioi tilanteen vaikeusasteen ja määrää sen mukaan iholle mahdollisesti tetrasykliinikuurin, mikä parantaa elimistön finneistä ja komedojen liiallisesta kehittymisestä. Hoito vaatii pitkäjänteistä sitoutumista, sillä tulokset tulevat vasta kuukausien saatossa.

Valitettavasti geeneillä on suurin vaikutus siihen, miltä näytämme. Ne vaikuttavat myös ihon ulkonäköön. Toiset meistä on helpommin alttiita näppylöille kuin toiset. Onneksi kosmetiikkateollisuus ja lääketiede kehittyvät kovaa vauhtia. Nykyään on saatavilla monipuolisesti ratkaisuja ihopulmiin, joilla saadaan finni pois. Finneistä eroon on mahdollista päästä, mutta se vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Finneistä ei siis voi päästä eroon nopeasti, jos ongelma on tasoltaan vaikeatasoinen.