Kasvojen laserhoito

Kauneushan on katsojan silmissä ja jokainen on kaunis omalla tavallaan, mutta kieltämättä kasvojen ihon virheet voivat olla joskus hieman häiritseviä. Muun muassa rypyt, näppylät, kookkaat luomet ja punoittava iho voivat olla asioita, jotka kiinnittävät huomion kasvoissa vääriin asioihin, ja saavat kantajansa tuntemaan olonsa epämukavaksi. Onneksi nykyaikana on olemassa monenlaisia keinoja esimerkiksi kasvojen laserhoito, joiden avulla epätoivottuja ihon ominaisuuksia voidaan häivyttää tai poistaa. Yksi tehokas ja helppo keino monenlaisten ihon ongelmien hoitamiseen on laser.

Laserhoitoja on olemassa monia erilaisia, ja se, mitä hoitoa käytetään, riippuu yleensä siitä, mitä ongelmaa toimenpiteellä halutaan hoitaa. Myös se, millä klinikalla toimenpide tehdään, vaikuttaa paljon lasermenetelmän valintaan. Esittelemme tässä muutamia esimerkkejä erilaisista laservaihtoehdoista kasvojen ihon hoitamiseen.

Ihon verisuonimuutosten hoito

Ihon verisuonimuutoksilla tarkoitetaan esimerkiksi näkyviä pintasuonia, couperosa-ihoa, ruusufinniä sekä muita verisuoniperäisiä tai punaisia ihomuutoksia. Näihin lukeutuvat myös niin kutsutut hämähäkkiluomet ja tuliluomet. Ihon verisuonimuutoksia hoidetaan usein KTP-laserilla.

KTP-laserin erityisominaisuus on se, että se imeytyy voimakkaasti hemoglobiiniin lämmittäen sen hetkellisesti ja tuhoten näin ei-toivotun verisuonen. KTP-laserin valo hakeutuu valikoivasti ainoastaan punaiseen ihomuutokseen, jolloin sitä ympäröivälle kudokselle aiheutuu mahdollisimman vähän vaurioita. Parhaiten KTP-laseriin reagoivat ohuet ja pinnalliset verisuonet.

Se, kuinka monta KTP-laserkäsittelyä tarvitaan, riippuu hoidettavan iho-ongelman tyypistä ja koosta. Esimerkiksi hämähäkkiluomien hoidoksi riittää usein yksi hoitokerta, mutta suurempia verisuonimuutoksia tulee hoitaa yleensä 2-4 kertaa. Tuliluomet taas voivat vaatia jopa kymmeniä hoitokertoja, eikä niitä valitettavasti silloinkaan saada tavallisesti poistettua kokonaan. KTP-laserhoitoja ei voida tehdä peräkkäin, vaan välissä pitää aina yleensä vähintään kahden viikon tauko.

Toinen erinomainen vaihtoehto ihon verisuonimuutosten hoitoon on väripulssilaser, joka on yksi alansa kehittyneimpiä lasermenetelmiä.

Auringon aiheuttamat vauriot, rypyt, pigmenttimuutokset, aknearvet sekä tatuoinnit

Fraxel-laser on eräänlainen lasertekniikka, jolla voidaan hoitaa auringon aiheuttamia ihovauriota, tasoittaa ryppyjä ja juonteita, kiinteyttää ihokudosta, häivyttää pigmentti- sekä värivirheitä ja tasoittaa aknearpia. Fraxel-laserhoito on hellävarainen hoitomenetelmä, joten sitä voidaan käyttää alueilla, joilla iho on ohutta ja arkaa. Fraxel-laserhoidon tuloksena iho muuttuu pehmeämmäksi, sileämmäksi ja tasaisemman väriseksi. Yhteen hoitokertaan menee noin tunti, jona aikana saadaan tavallisimmin käsiteltyä noin 12-20 % hoidettavasta alueesta. Yleensä tätä lasermenetelmää käytetään 3-5 hoitokerran sarjoina haluttujen tulosten saavuttamiseksi. Hoitokertojen välillä taukoa on pidettävä noin 4 viikkoa.

Toinen hyvä valinta pigmenttimuutosten ja maksaläiskien hoitoon on rubiinilaser, jonka avulla voidaan poistaa myös tatuointeja. Pigmenttimuutosten hoitoon rubiinilaserin avulla tarvitaan yleensä 1-5 hoitokertaa. Tatuoinnin poisto voi vaatia jopa 20 hoitokertaa, mikäli se on suuri. Onneksi kuitenkin kasvon tatuoinnit ovat melko harvinaisia ja useimmiten suhteellisen pieniä, joten vähäisemmät hoitokerrat riittävät tähän tarkoitukseen.

Tämän tyyppisten ihon ongelmien hoitoon voidaan käyttää myös monia muita lasermenetelmiä. Lue lisää ryppyjen poistosta täältä.

Luomet, syylät ja näppylät

Hiilidioksidilaser on hyvä vaihtoehto häiritsevien, laserhoitoon soveltuvien luomien, syylien ja näppylöiden poistoon. Hiilidioksidilaserin etuja ovat hoidon nopeus, tarkkuus sekä ihovaurioiden vähäinen muodostuminen. Hiilidioksidilaserhoito tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Yksittäisen näppylän tai luomen poistamiseen menee vain muutama minuutti. Hoidon vaikutukset riippuvat hoidettavan kudoksen rakenteesta.

Kasvojen laserhoito – ennen hoitoa ja sen jälkeen

Se, mitä ennen laserhoitoa tulee ottaa huomioon riippuu jonkin verran siitä, mitä lasermenetelmää käytetään. Yleensä laserhoitoa ei voida tehdä ruskettuneelle iholle, sillä tällöin vaarana on ihon palaminen. Aurinkoa, solariumia ja itseruskettavia voiteita on siis vältettävä hoitoa edeltävän kuukauden ajan. Tästä syystä kaikkein otollisinta olisikin tehdä laserhoito talviaikaan, mutta mikäli suunnittelet laserhoitoa kesällä, muista suojata ihosi hyvin korkeakertoimisen aurinkovoiteen avulla.

Laserhoidon tekemiselle ei yleisesti ottaen ole kovin monia esteitä, mutta raskaana oleville laserhoitoja ei yleensä tehdä. Myöskään henkilöille, joilla on taipumusta hypertrofisiin arpiin tai keloideihin, laserhoito ei tavallisesti sovellu.

Se, millä tavalla iho reagoi laserhoitoon riippuu tietenkin ihon laadusta, käytetystä hoitomenetelmästä sekä hoidetusta ongelmasta. Mikäli kyse ei ole esimerkiksi luomen poistamisesta, yleensä laserhoidon tekemät muutokset eivät näy iholla saman tien, vaan ensimmäiset muutokset alkavat ilmaantua parin päivän päästä. Lopulliset tulokset tulevat yleensä esille vasta muutaman viikon kuluttua kasvojen laserhoidosta, sitten kun iho on alkanut uusiutumaan.

Usein iho punoittaa laserhoidon jälkeen. Ensimmäisenä päivänä punoitus voi olla hyvinkin voimakasta, mutta laantuu yleensä vuorokauden sisällä. Lievä punoitus voi jatkua jopa viikon tai kaksi. Ensimmäisinä päivinä hoidettu alue voi olla myös turvoksissa, ja tämä on täysin normaalia. Kevyt liikunta ja veden juonti auttavat poistamaan turvotusta, mutta se häviää kyllä itsestäänkin muutamassa päivässä.

Joskus laserhoidosta voi aiheutua myös rakkuloita tai rupia, joskin se on melko harvinaista, mutta täysin normaalia. Jos näin tapahtuu, rupea ei missään nimessä saa repiä irti itse, vaan sen tulee antaa irrota itsestään, jotta arpia ei ilmaannu.

Laserhoidon jälkeisenä päivänä meikkausta ei suositella, mutta yleensä ensimmäisen päivän jälkeen sille ei kuitenkaan ole mitään esteitä. Mikäli hoidetulle ihoalueelle kuitenkin ilmaantuu rupea tai rakkulaa, ei meikin käyttöä alueelle suositella ennen kuin iho on täysin ehjä.

Koska laserilla käsitelty alue on herkkä ja altis palamiselle sekä pigmenttihäiriöille, tulisi iho suojata auringolta myös muutamana laserhoidon jälkeisenä päivänä. Myös saunomista tulisi välttää ensimmäisten päivien aikana.

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, se, miten laserhoitoa ennen tulee toimia ja se, mitä tulee ottaa huomioon jälkikäteen, vaihtelevat muun muassa käytettävän lasermenetelmän mukaan. Tästä syystä saat parhaat, yksilölliset ohjeet suoraan sinua hoitavalta ammattilaiselta. Ammattilainen osaa myös suositella juuri sinun ongelmaasi parhaiten soveltuvaa laserhoitomenetelmää. Päädyttiinpä kohdallasi mihin menetelmään tahansa, tulet varmasti saamaan kauniimman ihon.