Kasvojenkohotus

Vaikka olo olisi pirteä, ilme kasvoilla saattaa vaikuttaa ankealta alaspäin osoittavien suupielten tai roikkuvien kulmakarvojen takia. Vaikka olisit henkisesti nuori ja virkeä, ikä näkyy väistämättäkin kasvoilla. Iän myötä iho löystyy ja alkaa roikkua. Kasvojenkohotus on loistava tapa korjailla löystynyttä ihoa ja pysyä näin nuorekkaana, myös ulkoisesti.

Mistä roikkuva iho johtuu?

On täysin normaalia, että kun iho vanhenee, se alkaa myös menettää kimmoisuuttaan. Ihonalaiset kudokset veltostuvat ja rasvakudoksen määrä laskee. Nämä seikat yhdessä aiheuttavat sen, että iholta häviää tuki ja ihon alkaa laskeutua. Jokaisen ikääntyminen on tietenkin yksilöllistä. Joillakin muutokset painottuvat enemmän esimerkiksi silmien ja otsan alueelle, toisilla taas kaulan tai poskien alueelle. Yleensä kasvojen ikääntyminen on kuitenkin kokonaisvaltaista, eli muutoksia on huomattavissa kaikissa kasvojen osissa.

Mitä ongelmia kasvojen kohotuksella voidaan hoitaa?

Kasvojen kohotuksella voidaan toimenpiteen nimen mukaisesti nostaa löystynyttä ihoa ja lihaksistoa. Kasvojen kohotuksella voidaan hoitaa muun muassa roikkuva leuan, kaulan ja poskien alue, otsan ja kulmakarvojen kohotus, nenänpielen ja silmäkulman ryppyjen poisto sekä suupielten nosto. Yhden alueen hoitaminen voi kuitenkin korostaa toisia alueita entisestään ja saada lopputuloksen näyttämään kummalliselta tai epäsopivalta, joten usein luonnollisen lopputuloksen takaamiseksi monta kasvojen aluetta hoidetaan samalla kertaa.

Kasvojenkohotus Helsingissä

Kenelle kasvojenkohotus sopii?

Koska kasvojenkohotuksella hoidetaan tavallisesti ikääntymisestä johtuvaa ihon veltostumista, toimenpidettä harvemmin tehdään nuorille henkilöille. Laajoja, kokonaisvaltaisia kasvojenkohotuksia tehdään tavallisesti 45-65-vuotiaille henkilöille, sillä tässä iässä kasvojen ikämuutokset ovat jo selkeästi havaittavissa. Tavallisesti yli 50-vuotiaille suositellaan kasvojen kohotuksen yhteyteen myös rasvansiirtoa, jolloin kasvoista saadaan täyteläisemmän näköiset. 35-45-vuotiaillekin tehdään paljon kasvojen kiinteyttä ylläpitäviä, pienempiä kohotusleikkauksia. Kasvojenkohotusleikkauksille ei kuitenkaan ole olemassa mitään tiettyä suositusikää, ja monet tekijät, kuten perinnöllisyys, voivat vaikuttaa hyvinkin paljon siihen, milloin kasvojenkohotus tulee ajankohtaiseksi. Hyvä vaihtoehto on myös kasvojen laserhoito, jolla voidaan hoitaa esimerkiksi ryppyjä.

Miten kasvojen kohotus tehdään?

Kasvojenkohotus on yksi tehokkaimmista tavoista hoitaa kasvojen ikääntymismuutoksia. Se, mitä tekniikkaa kasvojen kohotukseen käytetään, riippuu käsiteltävästä alueesta, sekä yksilöllisistä tekijöistä. Erilaisia leikkausteknologioita on käytössä useita, ja se, mikä teknologia valitaan riippuu myös paljon kirurgista tai klinikasta, jolla toimenpide tehdään. Kokonaisvaltainen kasvojenkohotus ei ole koskaan päiväkirurginen toimenpide, mutta pienemmät leikkaukset, kuten esimerkiksi otsan tai kulmakarvojen kohotus voidaan tehdä myös päiväkirurgisesti. Leikkaus voi kestää useitakin tunteja, ja sen jälkeen sairaalassa tulisi yleensä pysyä vähintään yhden yön ajan. Pienemmät leikkaukset voidaan tehdä joko puudutuksen tai nukutuksen alaisuudessa, mutta laajempi, koko kasvojen toimenpide tehdään yleensä aina nukutuksessa.

Kaulan ja leuan aluetta nostettaessa avaus tehdään korvalehden etupuolella olevaan luonnolliseen ihopoimuun, hiusrajaa myötäillen. Viilto jatkuu korvan edestä piiloon korvan taakse. Leikkauksen avulla poistetaan liika löysyys ihosta ja lihaksista. Ihoa ei kuitenkaan kiristetä, vaan se nousee lihaskerroksen mukana, ja sitä poistetaan vain vähän. Kaulan alueelle tehdään yleensä myös rasvaimu, jonka jälkeen kaulalihas ommellaan kireämmäksi.

Poskia, otsaa ja silmien aluetta voidaan hoitaa keskikasvokohotuksella. Keskikasvokohotuksessa avaukset tehdään alaluomen ripsien alapuolelle, sekä myös ohimoille ja otsan yläpuolelle hiuspohjaan. Koko posken massa nostetaan ylemmäksi ja kiinnitetään sitten paikoilleen. Samalla alaluomista poistetaan liiallinen löysyys ja mahdolliset silmäpussit korjataan. Jos keksikasvokohotus tehdään samaan aikaan kaulan ja leuan alueiden kohotuksen kanssa, voidaan osittain käyttää samoja, korvien viereen tehtäviä viiltoja.

Monesti kasvojenkohotuksen yhteyteen suositeltavassa rasvansiirrossa rasvaa imetään esimerkiksi vatsan alueelta, josta se sitten ruiskutetaan haluttuun paikkaan ohuen putken avulla.

Kasvojenkohotuksen jälkeen

Tavallisesti kasvojenkohotusta seuraavat ensimmäiset päivät voivat olla melko kivuliaita, ja kivunlievitys on paikallaan. Sairaalasta pääsee yleensä kotiin seuraavana päivänä, mutta kotonakin tulee vielä seuraavien päivien aikana käyttää painesidosta kasvoilla. Ompeleet poistetaan suunnilleen viikon kuluttua leikkauksesta. Toipuminen kestää yleensä viikon tai kaksi, mutta jonkin asteista turvotusta sekä mustelmia voi olla kasvoilla havaittavissa vielä kahdesta kuuteen viikkoon. Tämän jälkeen kudokset alkavat asettua vähitellen niille tarkoitetuille paikoille, ja varsinainen lopputulos onkin havaittavissa vasta kolmen kuukauden – puolen vuoden päästä leikkauksesta. Kasvojenkohotusleikkauksen jälkeen sairaslomaa saatetaan tarvita suunnilleen kahdesta kuuteen viikkoon. Keskikasvonkohotuksen toipumisaika on yleensä alakasvojen kohotusta seuraavaa toipumisaikaa pidempi.

Kasvojenkohotuksen lopputulos kestää koko loppu elämän, mutta tietenkin jokaisen iho vanhenee ja voi alkaa taas roikkua myös leikkauksen jälkeen. Nykytekniikan avulla tulevia kasvojen ikääntymismuutoksia voidaan kuitenkin estää myös toimenpiteen jälkeen, jolloin lopputulos on hyvin kestävä.

Kasvojenkohotuksen hinta

Kasvojenkohotuksen hinta riippuu paljon siitä, kuinka laajasta kohotuksesta on kyse ja mitä kasvojen osaa käsitellään, sekä tietenkin myös siitä, missä toimenpide suoritetaan. Mikäli toimenpide on niin laaja, että se vaatii nukutusta, tai mikäli potilas oman mukavuutensa takia toivoo nukutusta, tulee toimenpiteelle vielä lisää hintaa. Yhden alueen kohotus maksaa yleisesti ottaen Suomessa vähintään runsaat 2000 euroa, eli kokonaisvaltainen kasvojenkohotus tulee täten maksamaan useita tuhansia. Hinta voi kuulostaa hurjalta, mutta kun on kyse omasta ulkonäöstä ja terveydestä, laadusta ei tietenkään kannata tinkiä. Sen lisäksi leikkauksen vaikutukset ovat pysyviä, joten leikkaus varmasti maksaa itsensä vuosien saatossa takaisin.