Kuinka voit poistattaa tatuoinnin?

Tatuointi on taidetta ihmisen iholla; ikuinen taideteos, hakattu neulalla ja musteella syvälle ihoon. Useimmat pohtivat tatuointinsa ottamista pitkään ja hankkivat kuvansa turvalliselta, asiantuntevalta ammattilaiselta. Mutta mitä jos käy niin, että kuva sittenkin alkaa kaduttaa vuosien päästä. Muodit ja mieltymykset voivat elämän kuluessa muuttua. Joskus tatuointi voi myös epäonnistua, tai tulla otettua hetken mielijohteesta enempää asiaa miettimättä. Tatuoinnit saattavat myös muuttua iholla ajan kuluessa ja ihon ja tatuoinnin eläessä. Tatuointi näkyvällä paikalla saattaa muodostua ongelmaksi vaikkapa joihinkin ammatteihin suuntautuessa. Silloin kun käy niin onnettomasti, että tatuoinnista on päästävä eroon, keinoja löytyy kyllä. Nykyisin vaihtoehtoja tatuoinnin poistamiseen löytyy jo muutamia.

Perinteinen keino on tietenkin vanhan tatuoinnin peittäminen uudella ja paremmalla. Jos vanha kuva ei miellytä, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä hyvään tatuointiliikkeeseen ja keskustella mahdollisesta tatuoinnin peittämisestä uudella kuvalla. Kaikkia kuvia ei voida peittää, mutta oikea tatuoija osaa kyllä kertoa, mitä minkäkin kuvan kohdalla on tehtävissä. Varsinkin kovin suuret ja tummat kuvat ovat haastavia peitettäväksi uuden kuvan avulla.


Lyhytaikainen ja tilapäinen apu tatuoinnin peittämiseen löytyy meikeistä ja ihoteipeistä. Tatuoinnin peittäminen onnistuu peitevoiteilla ja vartalomeikkivoiteilla, jotka on kehitetty juurikin esimerkiksi tatuointien ja arpien piilottamiseen. Tässäkin tapauksessa kuvan kokonaan piiloon saaminen riippuu hyvin paljon itse tatuoinnista; sen koosta, sijainnista ja käytetyistä väreistä sekä musteen määrästä. Vartalomeikkivoiteet sisältävät paljon pigmenttiä ja toimivat useimmiten kuitenkin hyvin. Meikkivoiteet kestävät myös hyvin vettä ja esimerkiksi hikeä, kuten myös vaatteiden aiheuttamaa hankausta. Erilaisia ihoteippejä kannattaa myös testata, sillä niillä voi helposti ja kätevästi peittää tatuointeja lyhyeksi ajaksi.

Tatuointien poistamien laseroimalla alkaa olla nykyään aika yleistä. Ihon laser-hoitoja suorittavat eri lääkäriasemat sekä tatuointiliikkeet. Laser-hoito hajottaa tatuoinnin väripigmentin ihossa pieniin mikroskooppisiin osiin ja pigmentti poistuu iholta aineenvaihdunnan mukana. Tatuoinnin poistaminen kokonaan vaatii kärsivällisyyttä sekä useita hoito-kertoja. Useimmiten hoitoja vaaditaan, kuvasta riippuen, 4-12 kertaa. Vaaleammat tatuoinnit vaativat tietenkin huomattavasti vähemmän hoitokertoja ja kuvat voidaankin saada häivytettyä täysin. Joskus kuvasta jää jäljelle, hoidoista huolimatta, jälki. Laserilla tatuoinnin poistaminen on hidasta, mutta myös kallista ja kivuliasta. Jokaisen laser-hoitokerran väliin on jätettävä tarpeeksi aikaa, jotta iho ehtii toipua ja parantua hoitojen välillä. Yleensä hoito voidaan uusia 6-8 viikon päästä edellisestä hoitokerrasta. Usein kuva saadaan häivytettyä täysin ilman arpia, kunhan pidetään huoli, että hoidon teho on valittu oikein tatuoinnin mukaan. Kipuja voidaan lievittää levittämällä iholle puudutusvoiteita ennen hoitoja. Laser-hoidot kehittyvät jatkuvasti; esimerkiksi yksityiset sairaalat tarjoavat jo laserointia myös uusilla R20- ja R0 -menetelmillä, jotka tehoavat nopeammin kuin perinteinen tekniikka.

Radikaali poistotoimenpide on tatuoinnin leikkaus ihosta pois kirurgisesti. Riippuu jälleen muun muassa tatuoinnin sijainnista ja koosta, onko leikkaus-poisto yleensäkkään mahdollinen. Varsinkin pienille tatuoinneille leikkaus on helppo vaihtoehto. Leikkaaminen on myös nopea tapa, ja sopii varsinkin niihin tilanteisiin, joissa poiston aikataulu on kiireinen. Joissain tapauksissa leikkaus-hoitokertojakin voidaan tarvita useita, jolloin ihosta poistetaan suikale kerrallaan parhaan lopputuloksen aikaan saamiseksi. Tatuoinnin poistaminen leikkauksella tulee toki yleensä maksamaan useita kertoja enemmän kuin mitä tatuoinnin ottaminen alunperin maksoi. Leikkauksesta jää myös tietenkin ihoon aina arpi.

Sekä tatuoinnin ottaminen, että poistaminen kannattaa miettiä tarkkaan. Kummassakaan tilanteessa ei kannata tehdä päätöksiä tai toimenpiteitä hätiköiden. On aina otettava ehdottomasti selvää, että asioi ammattilaisen kanssa.