Mitä eroa on luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla?

Luonnonkosmetiikka ei ole sama asia kuin luomukosmetiikka. Nimitykset kuulostavat samoilta käsitteiltä, mutta ne ovat kuin yö ja päivä. Kun on kyse luonnonmukaisesti tuotteesta, oletetaan sen usein olevan myös luomua. Näin ei aina ole. Luonnonkosmetiikka kyllä toki voi olla luomua, mikäli sen valmistusprosessissa on käytetty luomuviljelyllä tuotettuja raaka-aineita. Luomukosmetiikka voi olla toisaalta myös luonnonkosmetiikkaa vain, jos sen tuotannossa on käytetty luonnonmukaisia raaka-aineita. Luomukosmetiikassa siis käytetään ainoastaan tarkoin valvottua luomuviljelyn keinoin tuotettuja ainesosia. Luonnonkosmetiikassa suosittuja raaka-aineita ovat esimerkiksi erilaiset kasviöljyt ja -vahat. Myös haju- ja säilöntäaineet ovat luonnosta alun perin. Tarkoitus on, että tuotteessa ei ole yhtään synteettisiä ainesosia. Siten vältetään turha kemikaalikuormitus.

Luonnonkosmetiikka

Luonnon- ja luomukosmetiikkatuotteet ovat vasta nyt viime vuosina nostaneet suosiotaan, sillä aiemmin ne olivat vain pienen ryhmän tietoisuudessa. Nykyään yhä useammat ovat ympäristötietoisia ja halutaan tehdä ekologisia valintoja. Luonnonkosmetiikka kuuluu Euroopan Unionin sisällä kosmetiikkadirektiivin piiriin, mutta sillä ei ole erityistä asemaa lainsäädännössä muuten. Kuitenkin luonnonkosmetiikkaa määrittelee eri luonnonkosmetiikka-alan järjestöt ja sertifikaatit. Aidon luonnonkosmetiikan tunnistaa siis erillisestä sertifikaatista, joka osoittaa tuotteen aitouden.

Molemmat kosmetiikkatyypit, sekä luonnonkosmetiikka että luomukosmetiikka ovat yhtä hyviä valintoja ostoskoriin. Varsinkin silloin, kun halutaan tehdä eettisiä ja ekologisia kulutusvalintoja laadusta tinkimättä. Yliherkkyydestä ja allergiataipumuksesta poteville nämä molemmat kosmetiikkatuotteet ovat oiva valinta, sillä niitä käyttämällä vältytään yliherkkyyttä aiheuttavilta synteettisiltä kemikaaleilta. Toisaalta on muistettava se, että nämä tuotteet eivät välttämättä ole täysin allergeenivapaita. Luonnonkosmetiikassa voi olla ainesosia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion, mikäli on allerginen tietylle luonnonmukaiselle ainesosalle. Varmuuden kosmetiikassa olevista raaka-aineista saa selaamalla tuoteselostetta eli INCI-listaa. Siitä näkee kätevästi valmistuksessa käytetyt tuotteet.

Hemmottelua iholle

Luomu- ja luonnonkosmetiikka sisältävät ainoastaan puhtaita ja tehokkaita raaka-aineita, jotka tekevät iholle hyvää. Niitä suosimalla vältytään turhilta synteettisiltä aineilta. On myös hienoa, että näiden kosmetiikkatuotteiden valmistus ja hävittäminen eivät aiheuta ympäristölle vahinkoa. Tuotteiden valmistuksessa on panostettu vain itse tuotteen sisältöön ja pakkaukset voivat olla vaatimattomamman näköisiä, sillä pakkaukset ovat biohajoavia.

Luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla löytyy siis paljon yhteistä. Yhteisinä tekijöinä voidaan pitää ekologisuutta ja eettisyyttä. Kuitenkaan ne eivät ole synonyymeja toisilleen. Molempiin kosmetiikkatyyppeihin liittyy omat kriteeristönsä, joiden mukaan ne ansaitsevat tietyn sertifikaatin. Luomukosmetiikassa täytyy siis olla luomutuotannossa tuotettuja ainesosia, kun taas luonnonkosmetiikassa pitää olla täysin luonnon omia, luonnollisia aineita. Molemmat kosmetiikkatuotteet valmistetaan siten, että niiden valmistukseen sisälly ollenkaan eläinkokeita. Näiden kosmetiikkatuotteiden kohderyhmänä ovat kaikki ne kosmetiikan ystävät, jotka haluavat välttyä liialliselta kemikaalikuormalta. Erityisesti raskaana oleville henkilöille luonnon- ja luomuskosmetiikkatuotteet ovat suositeltavia, koska ne eivät sisällä haitallisia parabeeneja tai mitään raskasmetalleja. Tällaiset haitalliset kemikaalit voivat kerääntyä elimistöön, jolloin ne voivat aiheuttaa jopa hormonitoiminnan häiriöitä.

Sertifikaatti on merkki aitoudesta

Sekä luomu- että luonnonkosmetiikkatuotteissa löytyy pakkauksesta tunnusmerkki eli sertifikaatti, mikä takaa tuotteen aitouden. Luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla on eri merkit, sillä molempia koskee eri kriteeristöt. Luomukosmetiikka ei ole luonnonkosmetiikkaa, jos sen yksikin ainesosa on ei-luonnonmukainen tuote. Luonnonkosmetiikka taas ei ole luomua, jos ainesosat eivät täytä luomukosmetiikan kriteerejä. Luomukosmetiikka ei saa sisältää ollenkaan synteettisiä ainesosia. Nämä kaksi kosmetiikkatyyppiä ovat saman kaltaisia, mutta niissä on eroavaisuuksia. Aidot tuotteet pystytään tunnistamaan sertifikaatista, mutta niidenkin edellytykset vaihtelevat. Pääsääntöisesti sertifioitu tuote on tarkoin syynätty ja merkki takaa tuotteen aitouden ja sen, että sen valmistus ja ympäristöystävällisyyteen liittyvät tekijät ovat kunnossa. On kuitenkin täysin selvää, että sekä luomu- että luonnonkosmetiikan suosio kasvaa entisestään. Näiden kosmetiikkatuotteiden lisäksi myös tavanomaiset kosmetiikkabrändit korostavat luonnonläheisyyttä jatkossa. Tästä hyvä esimerkki on kotimainen Lumene.