Mikä on couperosa?

Poskia kuumottaa ja punoittaa. Myös nenä ja nenänpielet punoittavat. Tällöin kyse voi olla couperosasta. Laajentuneet hiusverisuonet ovat couperosan selvin tunnusmerkki. Oireet ilmenevät ihon punaisuutena ja kuumotuksena. Couperosan laadukkaan hoidon kulmakivet ovat oikea hoito ja elintapamuutokset. Niillä voidaan helpottaa oireita.

Couperosa, mistä se johtuu?

Couperosaiho-oireet ovat tyypillisesti poskien punoitus, poskien kuumotus ja punaiset posket johtuvat siis laajentuneista verisuonista. Vaikka couperosa viihtyykin pääsääntöisesti poskissa ja nenän alueella, niin sitä voi myös esiintyä kaulalla, koska kaulan iho on ohutta ja herkkää. Kasvoilla selvästi näkyvät verisuonet ja punoittava nenä ovat tyypillisiä couperosan ensimmäisiä oireita. Couperosa viihtyy erityisesti nenässä, koska nenän iho on erityisen ohutta.

Couperosa kuva

Tämä kosmeettinen ongelma iskee todennäköisimmin herkkään ihoon. On siis täysin perintötekijöistä kiinni, kehittyykö ihoon couperosa. Siihen vaikuttaa myös verisuonten rakenne. Heikkorakenteiset verisuonet katkeilevat ja laajentuvat herkemmin. Silloin verisuonet, jotka ovat pinnassa kasvoissa, näkyvät helposti punaisina ja sinertävinä viiruina.

Meidän pohjolan asukkaiden iho altistuu ääriolosuhteille. Kylmä pakkasviima ja saunominen kuormittavat ihon pinnan hiusverisuonia voimakkaasti. Myös kesäisin iho altistuu auringonvalolle, jolloin iho myöskin voi ärsyyntyä, mikäli sitä ei suojata riittävästi. Myös voimakkaat mausteet, tupakka ja päihdeaineet ärsyttävät ihoa. Couperosa voi tulla kenelle tahansa, mutta tyypillisesti sitä esiintyy 30. ikävuodesta eteenpäin. Toki se voi kehittyä aikaisemminkin, jos iho on altistunut runsaasti paleltumiselle ja muille ärsytyksen aiheuttajille.

Nenä punoittaa: Couperosan hoito kotikonstein

Nenän punoitus ja ihottuma nenänpielissä on tyypillistä herkälle couperosaiholle. Myös punoittavat posket ovat tyypillinen ilmiö. Couperosaa tulee hoitaa maltilla, sillä liian voimakkaat tuotteet ja hoitotoimenpiteet voivat tehdä iholle hallaa ja tehdä ongelmasta entistä vaikeamman. Tärkeintä on valita herkälle ja kuivalle iholle soveltuvat kosmetiikkatuotteet. Ne eivät saa sisältää alkoholia, sillä alkoholi kuivattaa ja ärsyttää ihoa kohtuuttomasti. Ihoa tulee varjella liialliselta hankaukselta, joten ihon kuorintoja ei suositella toteuttaa niiltä alueilta, joissa esiintyy punoitusta ja laajentuneita hiusverisuonia. Couperosan hoidossa voidaan herkästi mennä ihon ylihoitamisen puolelle, jolloin oireet voivat pahentua. Kuten aknen hyvässä hoidossa, niin myös couperosan hoidossa tärkeää on maltti. Tuloksia ei tule hetkessä, vaan näkyvän lopputuloksen näkemiseksi vaaditaan muutama kuukausia.

Verisuonten puhdistusta kannattaa miettiä osana couperosan hoitoa, sillä ongelma on nimenomaan verisuoniperäinen. Heikkorakenteiset hiusverisuonet voivat vahvistua toteuttamalla terveellistä ja sydänystävällistä ruokavaliota. Ruokavaliossa kannattaa suosia erityisesti rasvaista kalaa, omega 3 -rasvahappoja, pähkinöitä, avokadoa, kasviksia ja marjoja. Ne sisältävät elimistölle arvokkaita antioksidantteja, jotka hillitsevät inflammaatiota ja vahvistavat elimistön rakenteita osallistumalla soluaineenvaihduntaan.

Apteekista löytyy hyviä ja laadukkaita herkän ihon hoitotuotteita, jotka soveltuvat erinomaisesti couperosan hoitoon. Ihoa rauhoittavia, kosteuttavia ja ravitsevia kasvonaamioita kannattaa käyttää, sillä ne kosteuttavat ja rauhoittavat ärtynyttä punakkaa ihoa. Myös päivävoidetta on hyvä käyttää ja öisin kasvoille levitetään hoitava yövoide korjaamaan ihon vaurioita.

Vaikka couperosa onkin vain ulkonäköä häiritsevä kosmeettinen vaiva, niin sitä ei silti kannata jättää hoitamatta. Hoitamaton couperosa voi kehittyä ikäväksi ruusufinniksi. Meikatessa kannattaa suosia paikallisesti käytettäviä peitevoiteita, jota sisältävät vihreää sävyä. Miksi juuri vihreää? Vihreä neutralisoi punoitusta tehden ihon sävystä tasaisemman.

Couperosaihon hoito itse tekemällä onnistuu, mutta joskus couperosa voi olla niin vaikeana, että kotihoidon keinot ovat tehottomia punoitukseen. Silloin kannattaa ehdottomasti kääntyä ihonhoidon ammattilaisten puoleen. Kosmetologit suosivat couperosa-potilaiden kohdalla pintaverisuonten poistoa laserin avulla. Joskus voidaan käyttää apuna valoterapiaa tai ultraäänikasvohoitoja sarjoina oireiden vaikeustasosta riippuen.

Erityisen tärkeää on suojata iho hyvin ääriolosuhteilta. Paukkupakkasilla kasvot kannattaa suojata peittävällä kaulahuivilla, jolloin viima ei pääse piiskaamaan kasvojen ihoa. Kesällä kasvoihin kannattaa levittää riittävän voimakkaan suojakertoimen sisältävä voide, mikä suojaa ihoa palamiselta. Kannattaa myös välttää liian voimakkaita mausteita ja tupakkaa. Couperosan hoidossa pätee periaate ”vähemmän on enemmän”, sillä tässä laatu merkitsee enemmän kuin määrä. Punainen nenä voi rauhoittua vain ajan kanssa noudattaen oikeaoppisia hoitomenetelmiä.

Couperosa ja sen hoito

Couperosa hoito

Jos posket punottaa ja kuumottaa, niin apua on saatavilla. Hyvä voide couperosaiholle on esimerkiksi La Roche-Posay Rosaliac UV Riche -hoitovoide. Se soveltuu erinomaisesti couperosaihon hoitoon. Poskien punoitus ja kuumotus saa lähteä tällä täsmäaseella. Voide hillitsee iholla vallitsevaa punoitusta ja samalla vahvistaa laajentuneita hiusverisuonia. Lisäksi se ravitsee ja kosteuttaa ihoa. Sävyltään voide on vihertävä, sillä vihreä väri neutralisoi punoitusta. Voide myös suojaa ympäristön haitallisilta säteiltä, sillä se sisältää suojakertoimen 15. Voide on täysin parabeeniton eikä se sisällä mitään hajusteita. Tätä voidetta on saatavilla www.apteekkituotteet.fi-sivustolta, josta löytyy kaikki laadukkaat couperosaihon tuotteet. Couperosan hoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ja oikeat couperosalle sopivat tuotteet.