Mikä on ruusufinni?

Ruusufinni (lat. acne rosacea) esiintyy tyypillisesti 30. ikävuodesta ylöspäin. Sitä saattaa joissakin tapauksissa esiintyä jo hieman nuoremmalla iällä, mutta se on harvinaista. On täysin sattuman varaista, kuka saa riesakseen ruusufinnin. Geenit ovat tässä kuitenkin suurimpana tekijänä, sillä ihotyyppi periytyy.

Mistä ruusufinni johtuu?

ruusufinni

Vielä ei olla saatu tutkimuksin kiinni ruusufinnin varmaa aiheuttajaa, mutta sen arvellaan olevan monien sattumien summa. Tutkijat mieltävät sen johtuvan osittain ihon immuunijärjestelmän poikkeavuudesta. Myös ikääntyessä ihon normaaliflooran sekaan voi ilmaantua talipunkkeja herkemmin, jotka edistävät ihon tulehdusreaktioiden ilmaantumista. Myös hoitamaton couperosa voi johtaa ruusufinnin puhkeamiseen.

Ruusufinnin oireet

Punoittavat posket ovat ruusufinnin tyypillisiä ensioireita. Punoitus on pitkäkestoista eikä se häviä hetkessä. Joskus punoituksen lisäksi voi esiintyä myös turvotusta. Ruusufinni on yhteydessä couperosaan, joten oireet ovat melko samankaltaisia. Ihon pintakerroksen ohuet hiussuonet ovat laajentuneet, mikä ilmenee punaisina viiruina poskissa ja nenänpielissä. Ruusufinniin liittyy myös märkäpäiden esiintymistä kasvoilla, mikä tekee siitä haastavahoitoisen. Ruusufinnin oireet eivät liity pelkästään vain ihoon. Oireita voi esiintyä myös silmissä. Silmät voivat olla kuivan tuntuiset, luomet voivat olla tulehtuneet ja luomiin voi kehittyä näärännäppyjä, jotka turvottavat silmäluomia. Miehillä voi esiintyä todella ikävää muhkuranenäisyyttä, jossa ruusufinnin aiheuttamana nenän talirauhaset muuttuvat suuremmiksi, jolloin nenän muoto muuttuu.

Ruusufinnin hoito kotikonstein

Ruusufinnin itsehoito onnistuu siten, että noudatetaan tarkkoja hoito-ohjeita. Tärkein sääntö on välttää oireiden pahentavia tekijöitä. Auringon haitalliset UV-säteet aiheuttavat vaurioita ihoon, joten iho kannattaa suojata riittävän voimakkaalla suojakertoimella. Ruusufinnin hoidossa noudatetaan samoja periaatteita kuin couperosan ihon hoidossa. Iho suojataan ääriolosuhteilta, kuten kylmältä pakkasviimalta ja liian kuumalta. Paukkupakkasilla kasvot tulee suojata lämpimällä kaulahuivilla, ettei viima pääse kosketuksiin herkän poskien ihon kanssa. Jos tykkää saunoa, niin saunomisen ajaksi kannattaa levittää iholle kosteuttava ja ihoa hellivä kasvonaamio. Ruusufinnin kohdalla ruokavaliohoidolla ei ole suurta merkitystä, mutta kannattaa suosia monipuolista ja antioksidanttipitoista ruokavaliota eli ravintosuositusten mukaista ruokavaliota. Alkoholia kannattaa välttää niin hyvin kuin voi, sillä alkoholia laajentaa pintaverisuonistoa.

Apteekkituotteet.fi-sivustolta voi tilata avuksi Rosazol 1% -emulsiovoidetta, sen vaikuttava aine on metronidatsoli, jolla on antibakteerinen vaikutus. Se hillitsee ihon tulehdustilaa. Itsehoitovalmisteita kannattaa ostaa apteekista vasta sitten, kun lääkäri on todennut sairauden. Tuotteita käytetään lääkärin erillisen ohjeen mukaan. Näin saadaan toteutettua hoito mahdollisimman tehokkaasti.

lääkäri resepti

Hoitavan emulsiovoiteen lisäksi kannattaa tilata Dermalex Gentle Cleansing Milk. Se on erityisen suositeltava puhdistusemulsio herkälle, couperosaan ja ruusufinneille taipuvalle ihotyypille. Koostumukseltaan tämä puhdistustuote on kevyttä. Se rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja ehkäisee punoitusta. Soveltuu myös meikin puhdistukseen.

Aaltoileva ihotauti

Ruusufinni on vaikeusasteeltaan jokaisella yksilöllinen, joten hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Tärkeää on tunnistaa vaiva mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin ruusufinni todetaan, sitä todennäköisemmin ehditään ennalta ehkäistä pysyvät kosmeettiset ihomuutokset, kuten pysyvästi laajentuneet verisuonet. Jos itsehoidon menetelmät eivät hillitse oireita, on silloin syytä hakeutua ihotautilääkärin puoleen. Ihotautilääkäri määrää ruusufinnin hoitoon tetrasykliinejä, mutta miedommalla annoksella kuin aknen hoidossa.

Ruusufinni esiintyy mielellään kasvojen alueella. Ruusufinni kaulassa ei ole myöskään tavaton ilmiö, koska sitä voi esiintyä myös kasvojen ulkopuolella. Vaikeimmissa tapauksissa sitä voi esiintyä myös päänahassa sekä rintojen alueella. Tähän kiusalliseen ihosairauteen ei valitettavasti ole vielä keksitty täydellisesti toimivaa hoitokeinoa, mutta oireita pystytään onneksi lievittämään melko hyvin. Oireet ilmenevät aaltoilevasti. Joskus ne voivat tulla ilmi hyvinkin voimakkaasti ja toisinaan ne sitten voivat lievittyä tai jopa hävitä kokonaan pitkäksikin ajaksi. Tärkeää on kuitenkin suosia kasvojen hoidossa laadukkaita herkän ihon tuotteita, joita saa apteekista.