Aknen, finnien ja mustapäiden kotihoito

Hän joka väittää, ettei finneistä, mustapäistä ja aknesta pääse eroon, puhuu palturia. Näistä ihon ongelmista on helppo päästä eroon, kun toteuttaa oikeaoppisia ihon hoidon toimintatapoja. Iho-ongelmien vaikeustasot vaihtelevat yksilöllisesti, joten ensin on hyvä arvioida ihon kunto, joka on lähtökohta ihon paranemisprosessille. Näistä edellä mainituista ihomuutoksista voi päästä eroon myös kotihoidon keinoin, joten aina ei tarvitse käydä ihon hoidon ammattilaisella. Tämä toki on yksilöllistä.

Mustapäät nenässä

Mustapäät pois kotikonstein

Mustapäitä eli komedoja voi ilmaantua kenelle tahansa. Näiden ilmaantuvuuteen vaikuttaa suurimmaksi osaksi geenit, sillä perimme ihotyyppimme edeltäviltä sukupolvilta. Komedonenä on tuttu ilmiö, sillä joillakin nenässä sattuu olemaan runsaasti laajentuneita ihohuokosia. Iho, joka rasvoittuu helposti ja niin sanottu sekaiho altistaa komedojen runsaalle esiintymiselle kasvojen T-alueella, jolla tarkoitetaan nenää, otsaa ja leukaa. On siis sattuman kauppaa, että onko kasvojen iho väriltään tasainen ja sileä. Mikäli sattuu omistamaan komedoille alttiin ihotyypin, ei tilanne sentään täysin toivoton ole. Ne voidaan nimittäin poistaa kätevästi myös kotikonstein. Mustapäiden poisto kotona tapahtuu toteuttamalla ihotyypilleen sopivaa ihonhoitoa. Kasvot on suositeltavaa pestä aamuin illoin hellävaraisilla kasvojenhoitotuotteilla, jotka eivät ärsytä ihoa. Ihotyyppi, jolla esiintyy paljon mustapäitä, on suositeltavaa kuoria noin kaksi kertaa viikossa. Markkinoilla on olemassa järeämpiä kuorinta-aineita, joissa kuorivat ainesosat ovat niin pieniä, että ne pääsevät hyvin pienimpiinkin ihohuokosiin puhdistaen ne mustapäistä. Tällaisia superkuorinta-aineita ei turhaan kutsuta mustapäiden giljotiineiksi. Mustapäille altista ihoa kannattaa helliä myös kasvonaamioilla. Kannattaa suosia erilaisia savinaamioita, sillä ne ovat erittäin tehokkaita ihon puhdistajia. Ne saavat ihon tuntumaan ja näyttämään raikkaammalta. Säännölliset ihon naamioinnit on syytä sisällyttää omiin ihonhoitorutiineihin viimeistään nyt.

Mustapäät pois kotona onnistuu myös saunomalla. Saunassa iho lämpenee ja pehmenee. Saunan lämpö myös kohottaa ihohuokosten talirykelmää ylemmäksi ihon pinnalle, jolloin niitä voi kokeilla hellävaroen puristaa kohtuuden rajoissa.

On myös mahdollista ostaa kotikäyttöön oma komedorauta, jolla mustapäät saa kyytiä. Komedorautaa painetaan iholle mustapään viereen, jolloin ihohuokosen sisällä oleva solu- ja talirykelmä tursuaa pois huokosesta. Jo kevyt painallus riittää poistamaan ihon epäpuhtaudet. Liian kovasti ei saa painaa eikä raudalla saa missään nimessä vetää. Muuten iho voi ärtyä hyvinkin paljon. Väärin toteutettu komedorautahoito voi jopa arpeuttaa ihoa, mutta oikein tehtynä se on tehokas hoitomuoto, kun tarkoituksena on päästä eroon mustapäistä. Komedoraudalle ystävällisempi muoto on ihan perusmarketeissa myytävänä olevat mustapääliuskat. Tällaiset mustapäätarrat tai -liuskat asetetaan ihon ongelmakohtaan ja annetaan vaikuttaa pieni hetki. Sitten liuska repäistään ja tarrapintaan tarttuu mustapäät.

Mustapäiden poisto kotikonstein ei siis kuulosta kovin hankalalta, mutta mustapäiden poistossa kannattaa olla kärsivällinen. Liian rankoilla otteilla toteutettu hoito voi ärsyttää ihoa niin, että tilanne pahenee. Iho voi kuivua liikaa ja se muuttuu punakaksi.

Finnit, nuo ikävät kiusankappaleet

Ne vähentävät kenen tahansa viehättävyyttä ja voivat vaikuttaa suurestikin itsetuntoon. Tuskin kukaan meistä toivoo niitä kasvoille. Finnit pois kotikonstein onnistuu helposti, jos niitä on vain muutama. Näppylät ovat ikäviä erityisesti silloin, kun niitä ilmaantuu näkyvälle kehon osalle, kuten kasvoille. Eivät ne kivoja ole myöskään, jos niitä esiintyy pakaroissa. Finnit voivat myös olla kipeitä, jos ovat oikein suuria. Finnejä esiintyy jokaisessa ikäryhmässä ja niiden kehittymiselle on monia syitä vääristä kosmetiikkatuotteista hormonituotantoon. Myös stressi ja tupakka altistavat finnien syntymiselle.

Finnien hoito kotikonstein onnistuu toteuttamalla säännöllisiä pesuja. Iho on suositeltavaa pestä päivittäin ihotyypille sopivilla pesutuotteilla. Mikäli ihotyyppi on herkästi rasvoittuva, voi finneistä kärsivää ihoa pestä huoletta ihan tavallisella nestesaippualla. Ihon luontainen pH-arvo ei kärsi, jos ihoa pesee kuuriluontoisesti saippualla ja iholla on muutenkin näppylöitä. Tärkeintä on päästä finneistä eroon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ettei tilanne riistäydy käsistä ja finnit saa ylivaltaa. Näppylöitä ei saa puristella, vaikka kuinka mieli tekisi. Puristelusta voi jäädä kasvoille ikuinen kosmeettinen haitta. Parempi antaa finnien olla rauhassa ja hoitaa ihoa vain ihonhoitotuotteilla ja säännöllisillä pesuilla.

Ihon hoitamisessakin on jokin raja, sillä ylihoitaminen ärsyttää ihoa ihan yhtä paljon kuin ihon hoitamattomuus. Kaksi kertaa päivässä suoritetut ihon pesut ovat aivan riittävät, sillä liiallinen peseminen ärsyttää ihoa. Ylihoitaminen voi laajentaa kapillaarisuonistoa aiheuttaen couperosan. Peruspesujen ohella kasvoille voi käyttää apteekista saatavia itsehoidon valmisteita, jotka ovat voiteiden muodossa.

Aknen hoito kotikonstein ja aknearpien hoito kotona

Aknesta on kyse silloin, kun talirauhaset tukkiutuvat liiallisen talinerityksen johdosta. Iho on silloin hieman paksuuntuneen oloinen ja iholla on runsaasti epäpuhtauksia finneistä komedoihin. Akne mielletään useimmiten nuorten ihotaudiksi, mutta valitettavasti siitä ei pääse eroon iän karttuessa. Aknen puhkeamisen pääasiallinen syy on toistaiseksi epäselvä, mutta se on ainakin varmaa, että yksi aiheuttajista on hormonaaliset tekijät. Kuten finnienkin kohdalla, niin myös aknessakin tupakoinnilla ja stressillä on yhteys. Aknen kotihoidossa tärkeää on myös kiinnittää huomiota omiin ravitsemustottumuksiin. Roskaruoka on syytä jättää pois, sillä sellaisesta iho ei saa riittävästi antioksidantteja rakennusaineita. Ihon ulkonäköä – ja samalla koko kehon hyvinvointia ajatellen paras ruokavalio on ravitsemussuositusten mukainen, joka sisältää runsaasti kalaa, pähkinöitä ja marjoja sekä myös kuituja. Runsaasti sokereita ja korkean glykeemisen indeksin ravintoaineita on syytä välttää, sillä nopeasti imeytyvillä hiilihydraateilla on todettu olevan negatiivisia vaikutuksia ihon hyvinvointiin.

Aknen vaikeusaste voi vaihdella. Jos akne on lievä, niin sitä voi kokeilla hoitaa itse. Finneille tarkoitettuja paikallisia voiteita voi kokeilla iholle kevyesti taputeltuna, jolloin epäpuhtaudet kutistuvat ja ihon punoitus rauhoittuu. Akneihoon voi kokeilla myös sinkkipastaa tai syväpuhdistavia paikallisvoiteita, joita voi ostaa kosmetologien kauneushoitoloista. Sinkkipasta vaalentaa ja rauhoittaa samalla puhdistaen ihoa. Myös A-vitamiinia kannattaa syödä ravintolisänä, sillä A-vitamiinilla on ihoa korjaava vaikutus. Aknen hoidossa tärkeää on huomioida se, että hoidon kesto voi viedä kuukausia. Iho ei parane hetkessä.

Akne altistaa ihon arpeutumiselle. Siksi aknen hoitaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on erittäin tärkeää. Aina arvilta ei voi täysin välttyä, sillä niitä voi tulla todella herkästi ihotyypistä riippuen. Arvet voivat olla joko todella syviä tai vain lieviä, jolloin niitä voi kokeilla vaalentaa huomaamattomammiksi.

Arpien vaalennus sitruunalla

mustapäät hoito

Aknesta aiheutuvia arpia voi kokeilla vaalentaa. Sitruunalla on kautta aikojen tiedetty olevan vaalentava vaikutus, jota on hyödynnetty jopa hiusten vaalentamiseen. Se soveltuu aivan hyvin myös ihon hoitoon. Sitruunalla toteutettu ihon hoito on myös luonnonmukainen, joten se ei sisällä yhtään ylimääräisiä lisäaineita, ainoastaan ihoa hoitavia entsyymejä. Se on myös erittäin edullinen tapa hoitaa kauneutta. Sitruuna soveltuu erittäin mainiosti aknearpien vaalentamiseen, koska sillä on antibakteerinen vaikutus. Se puhdistaa hidastaen kiihtynyttä talituotantoa ja sen happopitoinen neste pehmentää ihoa. Tämä happo on se ihmeaine, joka häivyttää arpia. Arpien hoito kotikonstein on siis täysin mahdollista ja mikä parasta; se on turvallista ja erittäin edullista. Jos aknearvet häiritsevät ja ne ovat kuitenkin lievät, niin kannattaa suunnata hedelmäosastolle. Sieltä löytyy luonnonmukaiset ihon hoidon ainesosat, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja, muun muassa C-vitamiinia, jota iho rakastaa ja saa elinvoimaa.