Onko vegaaninen kosmetiikka parempaa sinulle?

Ensinnä pitää selvittää, mitä vegaaninen kosmetiikka on. Vegaaninen kosmetiikka on kosmetiikka, minkä valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita, ja mitä ei ole testattu eläimillä. Viimeksi mainittu on helppo ymmärtää, mutta mitä eläinperäistä kosmetiikkatuotteissa voisi olla? Eihän käsirasvoissa tai meikeissä käytetä lihaa tai kananmunia? Ei käytetäkään, mutta hunajaa, vuohenmaitoa ja etanaseerumia kyllä. Vaikka moni vegaani suostuu käyttämään tuotteita, joissa on vuohenmaitoa, hunajaa, etanaseerumia tai mehiläisvahaa tai lampaan villarasvaa eli lanoliinia (niiden tuottaminen ei vahingoita eläintä), ei tällainen tuote ole aidosti vegaaninen. Muita eläinperäisiä tuotteita, joita kosmetiikassa saattaa olla, ovat hyönteisiä murskaamalla tuotettu karmiini, silkki, glyseriini (saattaa sisältää eläinperäisiä rasvoja), kalan suomuista valmistettava guanine tai erilaiset kalanmaksaöljyt. Myös elastiini ja keratiini voivat olla eläinperäisiä. Vegaani ei myöskään levitä meikkituotteitaan luonnonharjaksisella siveltimellä.

Vegaaninen kosmetiikka ei ole sama asia kuin luonnonkosmetiikka. Luonnonkosmetiikka valmistetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti ja eettisesti, eikä siinä käytetä synteettisiä hajusteita tai väriaineita. Luonnonkosmetiikassa on kuitenkin sallittua käyttää eläinperäisiä tuotteita, esimerkiksi hunajaa tai vuohenmaitoa. Luonnonkosmetiikassa otetaan huomioon tuotteet ekologisuus aina raaka-aineiden valmistuksesta tyhjä voidepurkin kierrätettävyyteen asti. Vegaaninen kosmetiikka taas saattaa hyvinkin sisältää synteettisiä raaka-aineita, eikä se välttämättä ole kovin ekologinen vaihtoehto.

Vegaanista kosmetiikka on cruelty free -kosmetiikkaa

Kun ostat vegaanista kosmetiikka, tiedät, että sitä ei ole testattu eläimillä eikä siinä ole eläinperäisiä ainesosia. Eläinkokeeton kosmetiikka ei kuitenkaan aina ole vegaanista – tarkasta siis, että tuote on merkitty myös vegaaniseksi, tai käy läpi sen tuoteseloste. Eläinkokeettoman kosmetiikan valmistaja ei myöskään salli muiden testata tuotetta eläimillä, joten aidosti eläinkokeettomuuteen sitoutunut yritys ei voi myydä tuotteitaan esimerkiksi Kiinaan. Kiina on niitä harvoja maita, missä laki velvoittaa testaamaan maahantuodut kosmetiikkatuotteet eläimillä ennen niiden myymistä. Tämä laki ei kuitenkaan koske verkkokauppamyyntiä.

Eläinkokeet

Eläinkokeet ovat suoraan sanottuna eläinrääkkäystä. Eläinkokeita kuitenkin tarvitaan esimerkiksi lääketeollisuudessa, mutta arviolta 100 000 – 200 000 eläintä kärsii ja kuolee joka vuosi pelkkien ripsivärien, kynsilakkojen ja huulipunien vuoksi. Eläin saatetaan esimerkiksi pakottaa nielemään suuria määriä kemikaalia, jotta nähdään, missä menee kuolettavan annoksen raja. Eläinkokeeton kosmetiikka käyttää ihmiskokeita testatakseen mahdollista silmä- tai ihoärsytystä, tai käyttää synteettisesti valmistettuja soluja. Eläinkokeettomassa kosmetiikassa voidaan myös hyödyntää ainesosia, jotka jo on todettu turvallisiksi. Nämä vaihtoehtoiset tavat ovat paitsi eettisempiä, myös luotettavampia ja kustannustehokkaimpia. Eläinkokeita kuitenkin jatketaan, koska kosmetiikkayritykset tahtovat Kiinan valtaville ja alituiseen kasvaville markkinoille. Euroopan unionissa kaiken kosmetiikan testaaminen eläinkokeilla on ollut jo useiden vuosien ajan kiellettyä. 

Ikävä kyllä eläinkokeita koskevaa kieltoa ei juuri valvota. Tuotteen valmistaja ilmoitus eläinkokeettomuudesta riittää. Tuotetta saa myydä eläinkokeettomana, vaikka se olisi aikoinaan testattu eläimillä. Aidosti vegaanisen ja eläinkokeettoman kosmetiikan löytäminen ei ole helppoa, mutta avuksi kannattaa valjastaa esimerkiksi eläinoikeusjärjestö Animalian lista Suomessa myytävästä eläinkokeettomasta eli cruelty free -kosmetiikasta.

Vegaaninen kosmetiikka ei ehkä ole parempaa sinulle

Vegaaninen kosmetiikka

Vegaaninen kosmetiikka on parempaa eläinten kannalta, koska sen valmistuksessa ei ole tarvinnut murskata hyönteisiä tai kiduttaa rottia, mutta se ei aina ole se paras vaihtoehto luonnon tai sinun kannaltasi. Vegaaninen kosmetiikka on saatettu valmistaa epäekologisesti, kuljetusmatkat ovat pitkiä, tuote tai tuotepakkaus on vaikeasti kierrätettävä tai se sisältää muovia. Sana vegaani saattaa  antaa vaikutelman siitä, että kyseessä on luonnollinen ja luonnonmukainen tuote, mutta vegaanikosmetiikassa käytetäänkin ällistyttävän paljon synteettisiä raaka-aineita ja muovia. Jos haluat olla lisäämättä mikromuovien määrää maapallollamme, kannattaa valita tuote, mikä on luonnonkosmetiikkaa. Iso osa luonnonkosmetiikkatuotteista sopii myös vegaaneille, sillä ei hunajaa tai lanoliinia kuitenkaan niin paljoa käytetä. 

Joihinkin kauneusongelmiin ei kosmetiikasta ole apua, oli se sitten vegaanista, luonnonkosmetiikkaa tai ”tavallista” kosmetiikkaa. Esimerkiksi aknen jättämien arpien poistaminen kannattaa teettää ihotautilääkärin suosittelemalla tavalla. Varsinkin keskisyvä tai syvä akne voi jättää ihoon vaurioita, jotka saa pois esimerkiksi ihon kemiallisella kuorinnalla (minkä tekee lääkäri), lääketieteellisellä neulauksella, hionnalla, arpien kirurgisella poistamisella tai subkisiolla (eli arven ihonsisäisellä vapauttamisella neulan avulla). Mahdollisimman tasainen lopputulos saattaa vaatia eri hoitomuotojen yhdistelyä. Jotta akne ei jättäisikään ihon jälkiä, kannattaa käydä ihotautilääkärin pakeilla neuvoa kysymässä.