Aknen hoitaminen lääkkeiden avulla

Kun akne on tyypiltään vaikea-asteinen, niin sitä ei voida valitettavasti kotihoidon konstein hoitaa. Silloin on otettava käyttöön täsmäaseet, jotka parantavat ihotaudin lopullisesti. Tämän ihotautityypin aiheuttamat ontelot ja märkäpäät arpeuttavat ihoa, jos ihon tilaa ei saada normalisoitua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kannattaa varata aika hyvälle ihotautilääkärille, joka katsoo ihon tilanteen ja tekee tilannearvion. Kun kyseessä on vaikea-asteinen akne, antibiootti on silloin tehokkain apu. Lievä tai keskivaikea tautimuoto voi parhaimmassa tapauksessa lähteä paranemaan hoitovoiteilla, hyvillä ihonhoitorutiineilla ja hyvillä elämäntavoilla.

Aknen hoito lääkkeillä

Markkinoilla on saatavilla lukematon määrä erilaisia lääkkeitä ihotauteihin. Jos kasvoilla hallitsee akne, lääke löytyy silloin apteekin hyllyltä. Jos ongelma on lievä tai keskivaikea, voi silloin kokeilla apteekista saatavia paikallistuotteita. Ensisijaisesti kannattaa kokeilla niitä ennen kuin siirtyy antibioottihoitoihin. Jos iho lähtee paranemaan paikallisvoiteilla, niin silloin ei tarvita kuukausia kestävää antibioottikuuria. Nämä antibioottikuurit voivat aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, joten juuri senkin takia on suositeltavaa ensin kokeilla kotihoidon keinoja.

Aknevoide

Joskus voide voi olla paras aknelääke. Lääkärit voivat joskus määrätä alustavasti voidehoitoa ennen antibiootteihin siirtymistä. Näitä lääkevoiteita voi saada ilman reseptiä apteekista, joten erillistä ihotautilääkärikäyntiä ei välttämättä tarvita, jos tunnistaa omat oireet selkeästi.

Aknelääke ja aknen hoitaminen

Baciron AC geeli on yksi hyvä esimerkki hyvistä ja toimivista paikallishoitotuotteista, jota on kehuttu toimivaksi lievissä ja keskivaikeissa tapauksissa. Tuote sisältää bentsoyyliperoksidia, joka ehkäisee tehokkaasti finnejä aiheuttavan bakteerin kasvustoa iholla. Se myös edistää ihon kuoriutumisprosessia, mikä uudistaa ihoa. Voidetta levitetään ihon ongelmakohtiin ohuelti noin 1 – 2 kertaa vuorokaudessa tai lääkärin erillisen ohjeen mukaan. Tuote on erittäin tehokas, joten herkkäihoisilla on hyvä aloittaa tuotteen käyttö alustavasti käyttämällä sitä vain kerran päivässä. Jos iho ei ärsyynny voiteesta, voi silloin käyttökertoja lisätä.

Dermalex Acne -hoitovoide on toinen hyvä paikallishoitovaihtoehto, jos iholla jyllää lievä tai keskivaikea akne. Voide toimii siten, että se lievittää ja hoitaa ihon oireilua. Tätä suositellaan myös pitkäaikaiseen käyttöön ihon ongelman vaikeustasosta riippuen. Tämä finnivoide soveltuu hyvin herkästi ärtyvälle ihotyypille, sillä se sisältää MEC4-kompleksin. Tämä kompleksi erittää iholle suojaavan kalvoston, joka auttaa ihoa säilyttämään normaalin flooran. Samalla tämä kalvo hillitsee liiallista talin muodostumista ihohuokosista ja hillitsee tulehdustilaa sekä iholla vallitsevaa punoitusta. Tuote ei sisällä mitään vaikuttavia lääkeaineita. Ennen voiteen levittämistä ongelmakohtiin iho tulee pestä huolellisesti. Voidetta levitetään aamuin illoin välttäen silmänympärysihoa. Aamulla ennen meikkivoiteen levittämistä on hyvä odottaa noin vartti antaen voiteen vaikuttaa iholla.

Aknen hoito antibiooteilla

Antibiootti akneen valitaan ihotautilääkärin vastaanotolla. Ensin tarkistetaan ihon kunto ja ongelman levinneisyys. Joskus näppylöitä voi esiintyä kasvojen lisäksi myös selässä ja oireet voivat olla myös kivuliaita.

Hyvin usein hoitomuodoksi valitaan tetrasykliiniä sisältävä antibioottikuuri. Tetrasykliineihin kuuluva lymesykliini on yleisimmin käytetyistä lääkkeistä. Lymesykliiniä käytettäessä on tärkeää muistaa, että lääkkeen oton yhteydessä tai 1-2 tuntia ennen ja jälkeen lääkkeen oton ei oteta rautavalmisteita ja maitotuotteita. Kalsium ja rauta voivat häiritä lymesykliinin imeytymistä elimistöön, joten tätä ohjeistusta on erittäin tärkeää noudattaa, jotta lääkkeen vaste saavutetaan. Kun lymesykliini pääsee vaikuttamaan elimistössä, se tuhoaa bakteerien lisääntymisprosessit ja nopeuttaa elimistöä palautumaan bakteerien aiheuttamasta infektiotilasta. Lääkityksen tehokkuuden kannalta tärkeää on hoidon pitkäkestoisuus, joten antibioottikuuri voi kestää useita kuukausia. Sivuoireista yleisimmät ovat pahoinvointi, ripuli ja päänsärky.

Doksisykliini on toinen esimerkki tetrasykliineistä. Sitä määrätään myös yleisesti lymesykliinin lisäksi. Doksisykliininkin kanssa on noudatettava samaa sääntöä kuin lymesykliinissä; lääkettä ei oteta saman aikaisesti tai 1-2 tuntia ennen ja jälkeen lääkkeen oton maitovalmisteita tai rautaa. Lääke on suositeltavaa ottaa tyhjään vatsaan. Siten saavutetaan paras mahdollinen hoitotulos. Doksisykliini toimii samalla periaatteella kuin tetrasykliinit yleensäkin, eli estäen bakteerien kasvamisen elimistössä ja parantaa elimistön tulehduksesta. Tetrasykliinikuurin aikana on tärkeää välttää auringonvaloa, sillä lääke herkistää ihoa. Se voi palaa helpommin, joten solariumissa käyntikään ei ole suositeltavaa lääkekuurin aikana.

Isotretinoiini eli tuttavallisemmin Roaccutan-lääkevalmiste on vaikea-asteisen aknen hoitoon tarkoitettu antibiootti. Tämä lääke on niin voimakas, että hoito tulee toteuttaa ihotautilääkärin valvonnassa. Roaccutan on A-vitamiinijohdannainen lääkevalmiste, joten se voi aiheuttaa maksa-arvojen nousua. Siksi säännölliset kontrolliverikokeet on syytä ottaa hoidon aikana. Mikäli maksa-arvoissa tapahtuu muutoksia, joudutaan lääkityksen annostusta muokkaamaan elimistölle optimaalisemmaksi. Roaccutanin aikana on käytettävä ehkäisyä, sillä kuurin aikana ei saa tulla raskaaksi. Lääkevalmiste voi nimittäin aiheuttaa pahoja epämuodostumia kehittyvälle sikiölle. Myös imetyksen aikana tätä lääkettä ei saa käyttää, sillä se haittaa lapsen kehitystä. Roaccutanin aikana on myös tärkeää välttää auringonvaloa juuri siksi, koska iho on alttiimpi palamiselle. Solariumissa ei suositella käymään hoidon aikana. Ihon kuivuminen on erittäin yleinen sivuvaikutus. Roaccutanin aikana erityisesti huulet voivat rohtua ja kasvojen iho on hilseilevän kuiva. Hoidon aikana on suositeltavaa käyttää akneiholle sopivia kosteusvoiteita, jotka säilyttävät ihon kosteustasapainon hyvänä. Edellä mainitut antibiootit ovat yleisesti käytettyjä esimerkkejä. Hoitavat ja parantavat antibiootit akneen valitsee lääkäri.

Kosteusvoide akneiholle

Hyvä kosteusvoide akneiholle on sellainen, joka on riittävän kevyt, mutta silti kosteuttava. Siksi Humektan on suosittu kosteusvoide rasvoittuvasta ihosta kärsivillä ja ihotautilääkäritkin suosittelevat sitä. Humektan on koostumukseltaan antibakteerinen perusvoide, joka sopii erittäin hyvin herkästi rasvoittuvalle ihotyypille. Se on perusvoide kevyimmästä päästä eikä se sisällä mitään hajusteita. Se soveltuu mainiosti myös herkälle ihotyypille. Tarvittaessa Humektania voi käyttää jopa kasvojen pesussa, sillä se on vesiliukoinen. Se puhdistaa ihon epäpuhtaudet jättäen ihon samalla pehmeäksi. Samalla se vähentää ihon kuivuudesta johtuvaa hilseilyä. Voidetta voi käyttää sekä päivä- että yövoiteena.

Paras aknelääke

Paras aknelääke

Mikä on paras hoito, siihen ei valitettavasti löydy yksiselitteistä vastausta. Kaikki ihotautitapaukset ovat yksilöllisiä ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia. Myös saatavilla olevien hoitokeinojen kirjo on todella laaja. Tätä kiusallista ja kosmeettista haittaa aiheuttavaa ihosairautta poteva potilas on kuitenkin omien oireidensa asiantuntija, jota ihotautilääkäri kuuntelee ja tekee lopulta päätökset hoidon linjausten suhteen. Joissakin tapauksissa parhaat aknelääkkeet löytyvät apteekin itsehoitovalmisteosastolta, kun taas joissakin tapauksissa taas on välttämätöntä käydä ihotautilääkärin arviossa. Antibiootti on silloin paras, kun akne on niin vaikea, ettei siihen tepsi paikallisvoiteet. Imettäville äideille, raskaana oleville tai perheen lisäyksestä haaveileville antibiootteja ei suositella.

Kannattaa muistaa, että myös rasvoittuvaa ihoa täytyy helliä kosteustuotteilla. Rasvainen ja näppyläinen iho voi ärtyä ja hilseillä, jos sitä ei kosteuta. Vesipohjaiset kevyet emulsiomaiset kosteusvoiteet soveltuvat rasvoittuvalle ja finniselle ihotyypille parhaiten, koska ne eivät tuki ihohuokosia ja ovat antibakteerisia. Kasvot on suositeltavaa pestä aamuin illoin nestesaippualla, mikä puhdistaa ihon tehokkaasti. Pesujen jälkeen iholle voi levittää ohuen kerroksen finnivoidetta.

Aknen hoito voi alkaa vaikkapa tältä samalta istumalta, sillä apteekkiin voi päästä nykypäivänä kätevästi kotoa käsin, kiitos internetin. Esimerkki hyvästä verkkoapteekista on www.apteekkituotteet.fi -sivusto. Sieltä löytyy kattava valikoima laadukkaita ja toimivia hoitotuotteita, jotka eivät vaadi reseptiä. Ihonhoitotuotteita löytää aivan varmasti myös paikallisesta kivijalka-apteekistakin, mutta nykyaikana pystyy kätevästi säästää aikaa hoitamalla ostokset netin kautta. Myös lääkeostokset.