Ryppyjen poisto laserilla

Ihminen voi pysyä henkisesti nuorena koko elämänsä, mutta ulkoinen vanheneminen on väistämätöntä. Rypyt ovat yleensä kasvojen ensimmäinen merkki vanhenemisesta. Onneksi ulkoistakin ikääntymistä voidaan nykyään hidastaa monin erilaisin keinoin, ja esimerkiksi ryppyjen poisto laserilla ja juonteiden poistaminen on suhteellisen helppoa. Laserkäsittely on yksi parhaista tavoista ryppyjen poistamiseen, ja se kannattaa ottaa avuksi sitten, kun alkaa tuntua siltä, että ihon ikä ei enää täysin vastaa henkistä ikääsi!

Mistä rypyt johtuvat?

Ihon vanhetessa ihosolujen uudistuminen hidastuu, kun sen kosteuspitoisuus laskee. Ihossa esiintyy luontaisesti hyaluronihappoa, joka sitoo vettä itseensä. Iän myötä hyaluronihapon muodostuminen hidastuu, ja tästä johtuu kosteuspitoisuuden laskeminen, joka taas aiheuttaa ihon kuivuutta ja ryppyisyyttä. Vaikka ihon kuivuminen on osittain väistämätöntä, kannattaa ihon kosteutta yrittää ylläpitää erilaisten kosteusvoiteiden avulla ja tärkeää on myös juoda päivittäin tarpeeksi vettä tai muita nesteitä. Iän myötä ihon alainen rasvakudos myös vähenee, joka tekee ihosta roikkuvamman ja aiheuttaa näin myös ryppyjä. Kasvolihasten toiminta vaikuttaa tietenkin myös ryppyjen syntymiseen. Erilaiset ilmeet saavat ihomme poimuille, ja ajan myötä nämä poimut jäävät kasvoillemme pysyviksi uurteiksi.

Vanhenemisen lisäksi myös perinnöllisyys ja elämäntavat vaikuttavat ryppyjen muodostumiseen. Huonot elämäntavat, kuten esimerkiksi tupakointi, vaikuttavat negatiivisesti ihon hyvinvointiin ja edesauttavat näin ryppyjen muodostumista. Yksi suurimmista ryppyjä ja juonteita aiheuttavista ulkoisista tekijöistä on aurinko. Auringon säteilylle altistuminen aiheuttaa niin sanottua valovanhenemista, joka tekee iholle syviä uurteita sekä muita epätoivottuja muutoksia. Liialliselta auringonvalolta suojautuminen on täten hyvä keino taistella ryppyjä vastaan.

Ihoa kannattaa siis hoitaa ja hoivata mahdollisimman hyvin, jolloin ryppyjen muodostumista voidaan ennaltaehkäistä, tai vähintäänkin vähentää ja hidastaa. Aina luonnolliset konstit eivät kuitenkaan tuo toivottuja tuloksia, ja silloin kannattakin kääntyä ammattilaisen puoleen!

Ryppyjen poisto laserilla

Ryppyjä voidaan poistaa useiden erityyppisten laserkäsittelyiden avulla. Siihen, minkälaista laseria käytetään vaikuttaa muun muassa ryppyjen vahvuus ja tyyppi, ihon laatu ja se, missä hoito tehdään. Pääperiaatteet kaikissa laserhoidoissa ovat kuitenkin samat.

Laser on tehokas tapa ryppyjen poistamiseksi. Kun ammattilainen tekee käsittelyn, on se myös turvallista, ja koska laserilla voidaan käsitellä tarkasti valittu alue, kudosvaikutukset muissa kuin hoidettavassa kudoksessa ovat pieniä, ja näin ollen sivuoireita esiintyy vain harvoin. Hoidon aikana kasvoilla saattaa tuntua pientä nipistelyä, mutta ryppyjen poisto laserilla on muuten suhteellisen kivuton operaatio. Katso myös tatuoinnin poistoon liittyvä kirjoitus täältä.

Laserin avulla ihon laatua voidaan parantaa ja ihoa voidaan uudistaa. Näin ollen se sopii täydellisesti ryppyyntyneen ihon uusimiseen. Ikääntynyt, epätasainen ja mahdollisesti auringon vaurioittama iho muuttuu laserkäsittelyn ansiosta pehmeämmäksi, sileämmäksi ja kimmoisemmaksi, sekä ihon väristä tulee tasaisempi.

Tavallisesti yksi laserhoitokerta kestää noin tunnin. Uurteiden syvyydestä riippuen yksi hoitokerta saattaa riittää, tai niitä tarvitaan useampia. Sitä, tarvitaanko uutta hoitokertaa, ei pystytä heti arvioimaan, sillä laserhoidon vaikutukset kasvoilla eivät tule näkyviin saman tien. Tavallisesti ensimmäiset hoidon vaikutukset ovat havaittavissa muutaman päivän sisällä laserkäsittelystä. Noin viikon päästä hoidosta ihon pinta alkaa uusiutua. Pikku hiljaa vanha ihosolukko hilseilee pois ja tilalle tulee uusi, tasaisempi iho. Näin ollen ryppyjen poistuminen ja ihon silottuminen alkavat näkyä asteittain noin kahden tai kolmen viikon kuluttua laserhoidosta. Tästä syystä seuraavan hoitokerran tarpeellisuus voidaan yleensä arvioida aikaisintaan parin viikon kuluttua laserhoidosta, ja mikäli hoidon toistamiselle on tarvetta, tehdään se normaalisti aikaisintaan neljän viikon kuluttua edellisestä hoitokerrasta.

Vaikka laserkäsittelystä ei tavallisesti aiheudukaan muita sivuoireita, on täysin normaalia, että iho punoittaa voimakkaasti parin ensimmäisen päivän ajan. Punoitus voi jatkua lievänä vielä pari viikkoa käsittelyn jälkeenkin. Muutaman ensimmäisen päivän aikana kasvojen turvotusta voi myös olla havaittavissa. Kasvoille saattaa myös ilmestyä hoidon jälkeen rupia. Se on täysin normaalia, ja niiden tulee ehdottomasti antaa irrota itsestään. Mikäli revit ruvet pois ennen aikojaan, saattaa iholle ilmestyä rumia arpia.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen ja jälkeen laserhoidon?

Yleisesti ottaen laserhoito voidaan tehdä melkein kenelle tahansa, mutta joitakin asioita on otettava huomioon. Raskaana oleville henkilöille laserhoitoja ei tehdä. Myöskään henkilöiden, joilla on taipumusta hypertrofisiin arpiin tai keloideihin ei kannata hakeutua laserhoitoon.

Laservalo kuumentaa ihon pigmenttiä, ja tästä syystä hoitoa ei voida tehdä ruskettuneelle iholle, sillä tällöin vaarana on ihon palaminen. Aurinkoa, solariumia ja itseruskettavia voiteita on siis vältettävä vähintään kuukauden ajan ennen hoitoa. Laserhoito olisi tästä syystä helpointa tehdä talvella, mutta mikäli haluat päästä rypyistäsi eroon kesällä, käytä korkeakertoimista aurinkovoidetta käsittelyä edeltävän kuukauden ajan.

Iho tulee suojata auringolta myös muutaman hoidon jälkeisen viikon ajan, sillä laserilla käsitelty alue on herkkä ja altis palamiselle sekä pigmenttihäiriöille. Myös saunomista tulee välttää muutaman ensimmäisen laserkäsittelyn jälkeisen päivän ajan.

Hoitopäivänä iholle ei saa levittää meikkiä, mutta sen jälkeen sitä voi halutessaan käyttää normaalisti. Iholle kannattaa levittää heti hoitopäivänä öljypohjaista hoitovoidetta. Tavallisia kosteusvoiteita ei kannata heti hoidon jälkeen käyttää, sillä ne saattavat aiheuttaa kirvelyä.

Joitakin asioita tulee siis ottaa huomioon, mutta rypyistä eroon pääseminen laserin avulla on silti kaiken kaikkiaan suhteellisen vaivaton ja helppo toimenpide. Minkä takia et siis ottaisi yhteyttä alan ammattilaiseen keskustellaksesi asiasta lisää ja löytääksesi juuri sinulle parhaiten sopivan menetelmän, mikäli ihosi juonteet tai rypyt häiritsevät sinua. Vaikka kyse onkin “vain” rypyistä, vaikuttaa kaunis iho positiivisesti ulkonäkösi lisäksi myös sisäiseen hyvinvointiisi!

Katso kaikki palvelumme täältä: www.arpienpoisto.fi.