Tatuoinnin poisto

Tatuoinnit on alunperin liitetty mm merimiehiin ja rikollisiin. Vuosien saatossa tatuointi on kuitenkin yleistynyt ja sitä ei enää liitetä mihinkään ihmisryhmään niinkuin aiemmin. Tatuointi hankitaan kun halutaan muistaa joku tietty tilanne tai ihminen elämän varrelta. Pelkkä koristelun halu on myös syynä tatuointien hankkimiseen. Jotkut yhdistykset tai ryhmittymät voivat käyttää jotain tiettyä tatuoitua symbolia, jolla halutaan lisätä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Tatuointi saatetaan joskus ottaa harkitsemattomasti. Hetken mielijohteesta tai päihteiden vaikutuksen alaisena. Tai sitten tatuoijan ammattitaito ei riitä riittävän laadukkaaseen lopputulokseen. Tatuoinnin ottaminen alkaa kaduttamaan. Tatuointi on mahdollisuus poistaa, mutta se vie aikaa ja kustannukset voi muodostua korkeiksi.

“Eniten poistetaan entisten tyttö- ja poikaystävien nimiä ja kuvia sekä tribaalikuvioita. Oma rotunsa ovat alkoholin tai väärinkäsityksen seurausta olevat tatuoinnit.
”Eräs vanhempi mies halusi ulkomailla tatuoidut kulmakarvat, mutta saikin tatuoidut silmärajaukset eli hänelle laitettiin meikit silmiin, eyelinerit”, Fellman kertoo.” Lähde: http://nyt.fi/a1305802862960

Suomessa tatuoinnit saa poistaa vain terveydenhuollon ammattilaiset sairaaloissa ja lääkärikeskuksissa. Tatuoinnin poistoon tarvitaan useita hoitokertoja. Yleisin menetelmä on laserhoito. Aiemmin tatuoinnin sai poistaa kuka tahansa, mutta lopputulos oli usein huono ja jäi pahoja arpimuodostelmia.

Tatuoinnin poisto on hyvin vaikeaa. Hoitomenetelmän valinta riippuu käytettyjen väriaineiden laadusta ja määrästä. Tatuoinnin ikä tulee myös ottaa huomioon. Tatuoinnin poistossa saa käyttää vain Q-kytkettyjä laserlaitteita. Muihin laitteisiin liittyy suuremman arpimuodostuksen riski. Tatuointeja voidaan poistaa myös kirurgisesti. Lue tarkemmat ohjeet miten voit poistattaa tatuoinnin.

LASERHOITO

Laserhoidossa tatuointi poistetaan kerros kerrokselta. Lasersäteillä tehty tatuoinninpoisto hajottaa tatuoinnin värikapselit ihon alta ihoa rikkomatta. Hoito kohdistuu ainoastaan tatuoidulle alueelle eikä reagoi puhtaaseen ihoon. Ihoon ei tule arpea, koska laser ei riko ihoa, vaan pelkästään väripigmenttejä. (Käytössä RO-menetelmä.) (Lähde: Eiran sairaala)

Ennen lopullista tatuoinnin poistoa voidaan tehdä koehoito, joilla varmistetaan hoidon turvallisuus ja tehokkuus.

TATUOINNIN POISTO KIRURGISESTI

Kirurgisesti voidaan poistaa vain pieniä tatuointeja. Kooltaan korkeintaan 5cmx5cm. Tatuoinnin koko, sijainti sekä ihon kunto ja tatuointia ympäröivän ihon löysyys vaikuttavat leikkauskertojen määrään. Plastiikkakirurgi arvioi, voidaanko tatuointi poistaa leikkauksella ja kuinka monta leikkauskertaa se vaatii. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa.

Leikkauksen jälkeen voi tulla myös komplikaatioita esim. verenvuotoa, mustelmia ja haavan aukeamista. Lähde: https://www.aava.fi/palvelu/tatuoinnin-poisto

MUUTA

Tatuoinnin poisto ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Tatuoinnin poistoa ei suositella raskaana oleville ja imettäville. Lisäksi jos tatuointiväri on aiheuttanut allergisen reaktion, tatuointia ei ole mahdollista poistaa. Väriaine leviää poiston yhteydessä ja voi aiheuttaa uuden allergisen reaktion.

Jotkin sairaudet kuten esim. HIV ja syöpäsairaudet heikentävät poiston lopputulosta eikä poistoa silloin suositella. Lisäksi esim. tulehduskipulääkkeet ja verenohennuslääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen ja vaikeuttavat tatuoinnin poistamista.